Bacul, blocat de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75% dintre profesorii sătmăreni au semnat pentru declanşarea grevei generale şi boicotarea examenului de bacalaureat. Aproximativ 5.000 de profesori vor intra în data de 31 mai în grevă generală, nemulţumiţi de scăderea salariilor şi de disponibilizări.

Liderul de sindicat al FEN Satu Mare, Ioan Drăgan, crede că cifra este mai mică din cauză că data coincide cu prima zi de bacalaureat, când elevii au de susţinut examenul oral la o limbă străină, iar dascălii se gândesc la consecinţele boicotului. „De fiecare dată, Satu Mare a avut un procent ridicat când a fost vorba despre proteste. În 22 aprilie, 95% dintre dascălii sătmăreni au fost în grevă. Până acum sunt înscrişi doar 70%, însă totul depinde de această săptămână şi de ce vor hotărî guvernanţii. În orice caz, greva se va declanşa“, a spus Ioan Drăgan, liderul de sindicat al FEN Satu Mare.

Şi liderul celuilalt sindicat, SLI, Virgil Roman, spune că sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste. „Este o bătaie de joc. Guvernanţii nu s-au lăsat deloc intimidaţi de protestele noastre. Unii dintre colegi ne-au spus că ei vor renunţa pentru că întotdeauna cei deştepţi fac asta. De menţionat este faptul că din data de 22 aprilie şi până în prezent, în catalog nu s-au trecut notele elevilor, excepţie făcând rezultatele la teze“, a spus Virgil Roman.

3.300 de elevi afectaţi


În data de 31 mai 2010, 3.300 de elevi sunt programaţi să susţină examenul de bacalaureat la o limbă străină. Însă, odată declanşată greva, aceştia vor fi obligaţi să stea acasă. „Am muncit aşa de mult timp  şi acum ne trezim cu examenul boicotat. Sunt de partea profesorilor, însă ar trebui să se gândească şi la noi. Poate o altă dată de organizare a protestului nu ar fi stricat“, a spus Mircea Pan, elev de clasa a XII-a.
Revendicări menţinute în continuare
Profesorii vor ca măsura de micşorare a salariului cu 25% să nu se aplice, în condiţiile în care s-au tăiat deja suficiente sporuri. „Colegii mei vor particpa la grevă, în data de 31 mai“, a spus Iuliana Moldovan, directorul şcolii „Avram Iancu“ din Satu Mare.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de numărul mare de disponibilizări anunţate. „La nivelul judeţului s-a hotărât disponibilizarea unui număr de 461 de profesori, jumătate dintre ei intrând deja în şomaj. Umează ca restul de cadre didactice să fie disponibilitate. Este prea mult, ar trebui să se reducă posturile în alte domenii, şi nu la noi“, a mai spus Ioan Drăgan, liderul FEN Satu Mare.

Cifre
3.300 de elevi trebuie să susţină în data de 31 mai proba la bacalaureat

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite