Satu Mare: Avalanşă de cereri pentru reabilitare termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Avalanşă de cereri pentru reabilitare termică
Satu Mare: Avalanşă de cereri pentru reabilitare termică

Peste 620 de familii din Satu Mare speră să obţină termopane subvenţionate. Datorită anvelopării termice, cinci blocuri din municipiu vor avea, chiar din această iarnă, facturile de gaz cu cel puţin 30 % mai mici.

În Satu Mare, doar cinci blocuri sunt în prezent în pline lucrări de eficientizare termică, subvenţionate în procent de 50 % de Ministerul Lucrărilor Publice, respectiv peste 30 % de autorităţile locale.

Lansat anul trecut prin-tr-un „concurs de frumuseţe“ a blocurilor, când au fost înscrise pentru reabilitare termică doar 121 de apartamente, programul de anvelopare termică a apartamentelor a fost luat cu asalt anul acesta de sătmăreni. Peste 620 de familii, respectiv 18 asociaţii de proprietari, vor termopane, pereţi izolaţi pe banii statului, şi desigur, facturi de gaz mai mici.

Concursul de „frumuseţe“ i-a scutit de cheltuieli

„Sunt de peste cinci ori mai multe solicitări anul acesta. Cererile pentru programul de reabilitare termică se discută în prezent în Comisia pentru Eficienţă Energetică. În acest stadiu de prelucrare a cererilor putem estima că cea mai mare parte a acestor solicitări, circa 80 %, vor fi şi aprobate“, susţine Liliana Măgurean, şef al Biroului Energetic. Datorită concursului de frumuseţe din 2008, „Bloc curat-bloc Premiat“, două din cele cinci blocuri, cele de pe Aleea Milcov nr. 7, şi strada Dorna, CD 16, vor achita doar câte 3 %, respectiv 7 %, din valoarea lucrărilor de execuţie. Pentru că a câştigat concursul prin care municipalitatea a lansat programul de reabilitare termică, blocul de pe strada Vasile Lucaciu nr. 46 va beneficia de lucrări făcute integral pe cheltuiala Primăriei. Celelalte două blocuri prinse în programul de anul trecut vor achita 20 la sută din costul lucrărilor.

Cei care nu au participat la concursul de anul trecut, au acum regrete. „Poate este şi vina mea că nu am intrat în acel concurs, însă noi ne-am gospodărit altfel. Am vândut o uscătorie şi aşa ne-am pus deoparte banii necesari pentru partea noastră de cheltuieli. Este vorba de circa 9.000 de euro pentru 10 apartamente“, afirmă Dorin Damian administratorul blocului de pe strada Muncii aflat în pline lucrări de izolare termică. Pe de altă parte locatarii speră că facturile lor de gaz vor fi în această iarnă mai mici cu cel puţin 30 la sută.

„Sunt care plătesc şi câte patru milioane de lei vechi iarna pe gaz. Noi suntem pensionari şi iarna, întotdeauna, am încercat să facem economie. Am stat mai îmbrăcaţi, nu în maieu ca alţii, şi tot ne veneau câte 2,5 milioane de lei vechi factura. Acum sperăm să avem facturi mai mici cu cel puţin 30 la sută“, afirmă Ştefan Pricscuk, un locatar din blocul de pe strada Muncii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite