Satu Mare: Autorităţiile nu au bani pentru eradicarea cerşetoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară încheie azi campania împotriva cerşetorilor, demarată de mai bine de o săptămână.

image

După o serie de articole prin care s-a încercat sensibilizarea autorităţilor locale, respectiv a cetăţenilor municipiului Satu Mare privind descurajarea cerşetoriei, la nivelul oraşului nu s-a produs nicio schimbare. Mai mult, cerşetorii şi-au schimbat tactica, nu îşi mai ţin banii asupra lor şi au persoane în umbră, cărora le plasează suma în momentul în care comunitarii îşi fac apariţia. Autorităţiile locale nu au ridicat nici măcar un deget pentru a lua măsuri de combatere a acestui fenomen. “Nu daţi bani cerşetorilor” a fost singura modalitate de implicare. În oraşele ca Oradea, Târgu Mureş, Cluj Napoca, primarii, senatorii, ONG-urile şi-au arătat interesul pentru combaterea cerşetoriei. Satu Mare este din nou codaş la orice iniţiativă.

Campania iniţiată de cotidianul “Adevărul de Seară” a prezentat sătmărenilor care este modalitatea de lucru a cerşetorilor, venitul lor zilnic, poveştile de viaţă ale acestor oameni dar  şi reacţiile autorităţiilor locale şi măsurile luate. Nu a existat nicio instituţie, la nivel local, care să se implice adevărat în înlăturarea fenomenului. Excepţie face doar Poliţia Comunitară care a început o acţiune de trimitere a cerşetorilor care nu domiciliează în Satu Mare, direct în localităţiile de unde provin.

Scuze penibile

De fiecare dată, lipsa unor fonduri a fost motivaţia autorităţiile locale de a nu putea lua măsuri. De asemenea, responsabilităţiile erau aruncate în cârca altor instutuţii, fără a ţine cont  de ograda lor. Cel puţin 15 instituţii din municipiul Satu Mare au obligaţia de a participa serios la combaterea fenomenului de cerşetorie.  “Cadrul legal există, soluţii de asemenea. Însă ele nu pot fi puse în practică. E uşor să vorbeşti însă în momentul în care trebuie să treci la acţiune, este dificil. Sfatul meu este să conştientizăm lumea să nu le mai dea bani. Astfel vom reuşi să eliminăm cerşetoria”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. Însă şi acesta recunoştea că de fiecare dată când vedea un copilaş la geamul de la maşină, nu se putea abţine să nu le dea bani.


Mai multe date, în ediţia de azi a ziarului "Adevărul de Seară"

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite