Au venit cu „ursul“din Comăneşti la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de zece colindători le-a adus sătmărenilor, în avanpremieră, tradiţiile de sărbători originare din zona Moldovei Etnologii susţin că obiceiului Ursului nu este specific zonei Sătmarului şi că acesta este un ritual de exorcizare din Estul ţării.

Cartierele din oraş sunt de ieri dimineaţă sub „asediul“ gălăgioşilor colindători din Moldova. Ajunşi cu o zi mai devreme faţă de ajunul Crăciunului, când, potrivit tradiţei, se porneşte la colindat, grupul din Comăneşti, judeţul Bacău, le-a oferit sătmărenilor reprezentaţii în avanpremieră. „Este interesant, am văzut astfel de trupe şi în alţi ani. Nu este o tradiţie specifică zonei, dar oamenii vin să facă şi ei un ban, dar sunt cam gălăgioşi“, spune Marius Popşan, unul dintre spectatorii reprezentaţiilor din cartierul Micro 15.

Zece zile de turneu
„Suntem din Comăneşti, judeţul Bacău. În grup suntem zece persoane, dintre care doi urşi, patru toboşari şi restul alaiului. Suntem deja de trei zile pe drum şi ne întoarcem acasă peste alte şapte. Am fost la Dej, şi la Oradea, iar acum în Satu Mare“, afirmă Costel Fânaru (50 de ani), liderul trupei de colindători. El spune că a mai fost la Satu Mare şi în alţi ani. „Venim în zonă mai ales pentru Negreşti şi Certeze. Şi în oraşul Satu Mare oamenii sunt primitori, însă în Ţara Oaşului se câştigă mult mai bine, oamenii îşi permit să fie mai darnici“, mai spune liderul grupului. Puţini sătmăreni au fost darnici cu colindătorii în primele ore de „muncă“ în oraş. „Nu mai e ca în alţi ani, se simte criza. Ne mai aruncă oamenii din bloc câţiva lei şi bănuţi, dar nu ca pe vremuri“, spune Gheorghe Muntean, unul dintre cei doi „urşi“ ai grupului.

„Job“ de sezon
Cel mai tânăr membru al trupei de colindători are 14 ani, iar decanul de vârstă şi liderul grupului este Costel Fânaru (50 de ani). „De mai bine de 20 ani umblăm de sărbători cu ursul. La noi în zonă sunt şi concursuri între trupe, «combateri» le spunem noi, şi am câştigat foarte multe astfel de competiţii“, se laudă liderul grupului. La finalul „turneului“, colindătorii reuşesc să se întoarcă acasă cu câteva sute de lei de persoană în buzunar. „Majoritatea lucrăm în construcţii, dar acum nu e sezon, aşa că venim cu urări tradiţionale pentru sătmăreni, aducem buna-vestire, să le meargă bine“, mai spune liderul grupului. Veridicitatea tradiţiei s-a pierdut însă odată cu scopul comercial al reprezentaţiilor, spun specialiştii. „Este un obicei păgân, adaptat ulterior sărbătorilor creştine. «Jocul ursului» nu este specific zonei noastre, este un ritual de exorcizare a răului din estul ţării. Probabil din cauza concurenţei, unii ajung şi la Satu Mare cu aceste reprezentaţii, care, din păcate, pierd din autenticitate şi caracter arhaic din cauza scopului comercial“, spune Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite