Au mâncat la pomană şi au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MEDICAL La Spitalul Judeţean au fost internaţi 13 adulţi şi 8 copii suspecţi de trichineloză după ce au mâncat carne de porc. Potrivit medicilor, mai mult de 50 de persoane au mâncat din carnea suspectă la pomana făcută pentru o bătrână din Medieşu Aurit.

Bolnavii fac parte din comunitatea de romi de la marginea comunei Medieşu Aurit. Primele simptome ale îmbolnăvirii au apărut duminică după-amiaza, în jurul orei 16.00, când, rând pe rând, oamenii au început să ceară ajutorul ambulanţei. „Veneau câte trei-patru odată, toţi cu aceleaşi simptome: febră, astenie, greţuri, vărsături, dureri de burtă. În decurs de cinci ore, au ajuns la urgenţă 21 de bolnavi“, spune Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. După investigaţiile preliminare, toţi au fost internaţi, majoritatea la secţia de Boli contagioase şi Interne.

Starea bolnavilor nu este gravă. „Duminică toată ziua am fost bolnavă, am vomitat şi m-au durut burta şi capul. La fel s-a întâmplat şi cu copiii. Bărbatu-meu a chemat salvarea şi ne-a adus la spital. Nu pot să-mi dau seama de la ce ne-am îmbolnăvit toţi, medicii spun că de la carne de porc. Am cumpărat marţea trecută nişte carne şi am fript-o, dar n-am avut nimic până ieri”, a povestit una dintre bolnave.

Focar de trichineloză


În cursul dimineţii de ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a deschis o anchetă. „Primele date indică faptul că este vorba despre un focar de trichineloză. Conform datelor anchetei epidemiologice, s-a consumat carne de porc neinvestigată prin examen trichineloscopic în urmă cu aproximativ 10 zile. Specialiştii secţiei Boli infecţioase au evaluat cazurile încadrându-le într-o formă clinică de boală medie şi uşoară”, a declarat Lidia Tămaş, purtătorul de cuvânt al DSP Satu Mare. Conform specialiştilor, numărul celor care au consumat din carnea de porc infestată cu trichineloză ar fi de aproximativ 55. Dintre aceştia, doar 21 au ajuns la spital, 13 adulţi şi 8 copii. Cel mai mic copil are patru ani, iar cel mai mare 16.

Nu vor să coopereze

În paralel cu DSP, o anchetă au demarat şi medicii de la Direcţia Sanitar Veterinară. Surse din cadrul instituţiei au declarat pentru „Adevărul“ că ancheta merge greu, pentru că bolnavii nu vor să coopereze. „Majoritatea celor internaţi în spital spun că au mâncat carne dintr-un porc tăiat de unul dintre ei, în urmă cu o săptămână. Dacă ar fi fost aşa, simptomele de îmbolnăvire cu trichineloză ar fi apărut abia peste vreo două săptămâni”, spune Dorin Maurer, director executiv al DSV. Medicii veterinari cred că la baza imbolnăvirii ar fi o pomană făcută în urmă cu trei săptămâni pentru o bătrână din comunitate. Rudele acesteia au tăiat un porc şi au invitat rudele şi vecinii la pomană. „Mai mult ca sigur, sursa de trichineloză este carnea folosită la mâncarea de la pomană”, susţine Dorin Maurer.

Citat: „Veneau câte trei-patru odată, toţi cu aceleaşi simptome: febră, astenie, greţuri, vărsături, dureri de burtă”. - Constantin Demian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite