Atmosferă tensionată la Teatrul de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Keresztes Attilla, directorul artistic de la Teatrul de Nord Satu Mare, a remis presei o declarație menită să liniștească scandalul de la teatru, generat de recentele demisii. De la începutul anului, cinci membri ai trupei de la secția maghiară Harag Gyorgy au plecat. Printre demisionari se numără și doi actori importanți, dintre care unul a promis că va continua să joace până la încheierea stagiunii. 

Keresztes acuză tensiunea creată de faptul că demisiile actorilor Nagy Csongor și Rappert Gabor au ajuns în presă. În cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni, managerul teatrului Stier Peter a negat și el existența unei stări conflictuale în interiorul instituției. Redăm în continuare textul integral al declarației de presă a directorului artistic.

„În viaţa unei instituţii se întâmplă să demisioneze angajaţi. Au mai fost precedente de acest fel şi în cadrul trupei noastre, tot aşa cum se întâplă şi la alte instituţii. În cariera angajaţilor sunt, de asemenea, momente când iau decizia de a demisiona. Am trecut şi eu în asemenea situaţie. A trecut şi Nagy Csongor-Zsolt prin această experienţă. În cadrul unui teatru cu programul stabilit la începutul stagiunii, contractele se semnează pe întreaga durată a stagiunii, începând cu primul spectacol până la ultimul. În timpul stagiunii, doar in cazul vis major sunt posibile modificări  deoarece toate modificările provenite afectează in special publicul – fapt bine cunoscut de oricare persoană implicată în lumea teatrului, majoritatea respectând acest principiu. Dar, deoarece legea se situează deasupra oricărei legi nescrise ale teatrului, în momentul de faţă nu avem nicio alternativă, trebuie sa acceptăm decizia colegului nostru şi să soluţionăm înlocuirea lui Nagy Csongor-Zsolt (Rappert Gábor promiţându-ne că va juca în continuare până la sfârşitul stagiunii) pentru că teatrul trebuie să funcţioneze în continuare, piesele trebuie jucate, publicul contează pe noi.
În momentul de faţă pe lângă situaţia pierderea a doi actori demisionaţi, ne confruntăm şi cu atmosfera tensionată creată de presă. Este greu colegilor să urce pe scenă – să realizeze spectacole de calitate publicului nevinovat – în situaţia în care  presa, citând surse anonime, vorbeşte despre alte demisionări posibile, cu toate că în şedinţa trupei toţi colegii au afirmat că nu vor părăsi trupa înaintea încheierii stagiunii. Cineva minte- sunt convins că această persoană nu face parte din cadrul trupei noastre. La începutul stagiunii, trupa noastră s-a completat cu trei membrii tineri, talentaţi, pe care presa i-a ignorat. Au cosiderat că acest lucru nu prezintă interes publicului, nu ca demisionările.
De când fac parte din această trupă, de fiecare dată, când am avut ocazia, am încercat să atrag atenţia asupra situaţiei dificile în care se află treatrul din Satu Mare. Nu doar în ce priveşte clădirea, ci şi in ce priveşte bugetul. Aceeaşi muncă este depusă şi de actorii noştri ca de actorii altor teatre, cu diferenţa că salarul este mult mai mic. Munca trebuie făcută, publicul trebuie să primească toate spectacolele incluse în abonament, făcând abstractie de situaţia dificilă în care se află teatrul.
Ceea ce a publicat presa în legătură cu persoana mea, atacurile false pe care mi le-au adresat mi se par revoltătoare şi mă întristează. Aceste atacuri creează un aer nefavorabil renumelui meu profesional  şi personal, fapt care mă determină să iau măsurile necesare în cazul în care nu se va remedia situaţia. Când am venit la acest teatru, am preluat o instituţie aflată la marginea prăbuşirii totale. În cei doi ani trecuţi de atunci, am reuşit să fac cunoscut acest teatru atât pe plan local, cât şi  pe plan naţional. Pe lângă acesta, numărul publicului creşte, dând dovadă de faptul că calitatea spectacolelor este ridicat, iar publicul apreciază aceast lucru. Acest progres a fost recunoscut şi de acele organe de presă care mă atacă cel mai vehement.
Progresul nu se poate realiza la comandă, ci doar cu muncă grea. În această perioda am regizat şapte spectacole la Satu Mare, triplu cât obişnuieşte să regizeze un director artistic şi dublu cât etse obligaţia unui regizor-angajat”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite