Atenţie la carnea de porc! Patru cazuri de trichineloză în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două săptămâni în judeţul Satu Mare au fost depistate patru cazuri de trichineloză. Două dintre ele la Botiz şi Peleş, iar ultimele două, săptămâna aceasta, la Beltiug şi Păuleşti. Carnea celor patru porci a fost confiscată şi incinerată.

Pentru a preveni îmbolnăvirea sătmărenilor care consumă carne  de porc şi preparate derivate din aceasta, după sacrificarea porcilor proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar o examinare  pentru diagnosticarea trichinelozei. "Omul se îmbolnăveste consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs,  fără examenul de specialitate  a  medicului veterinar şi insuficient preparată prin frigere, fierbere sau preparată crudă prin sărare sau afumare. Pentru a se preveni apariţia acestei boli nedorite, consumatorii au obligaţia de a achiziţiona carne de porc doar din abatoare, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar şi de a efectua controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale prin examen trichineloscopic", precizează dr. Dorin Maurer, directorul Direcţiei Satinare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare. Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Satu Mare, Carei, Negreşti - Oaş  şi Tăşnad după un program  afişat la sediul acestora, precum şi de către medicii veterinari de liberă practică de la circumscripţiile sanitare veterinare concesionate din oraşele şi comunele judeţului care deţin dotarea necesară efectuării examenului trichineloscopic. Pentru efectuarea examenului, proprietarul sau consumatorul se vor prezenta cu o probă reprezentativă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză va fi însotiţă în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotalia) porcului şi care va fi predat medicului veterinar care urmează să examineaze carnea. Proprietarul animalului sacrificat va anunţa medicul veterinar concesionar  pentru notificarea evenimentului de sacrificare, pentru consum propriu, în vederea actualizării bazei naţionale de date.
În acest weekend, examenele trichineloscopice se pot efectua în toate circumscripţiile sanitar-veterinare din Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş şi Tăşnad după cum urmează: sâmbătă, între orele 8.00 şi 15.00; duminică, între orele 8.00 şi 13.00.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite