Aşii şahului din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin rezultatele obţinute, sportivii Liceului cu Program Sportiv au propulsat judeţul Satu Mare în primele şase centre şahiste din ţară. Componenţii lotului de şah sunt campioni naţionali, componenţi ai lotului naţional de juniori şi vicecampioni balcanici.

În ultimii ani, la Satu Mare s-a dezvoltat un puternic lot de şah de juniori, rezultatele acestora aduncând judeţul între primele şase centre puternice din ţară. Trei dintre sportivii legitimaţi la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Satu Mare fac parte din lotul naţional de juniori U18, iar doi  dintre ei vor reprezenta România la  Campionatul Mondial de la Caldas Novas, Brazilia, în noiembrie 2011. Elevii sunt antrenaţi de maestrul internaţional Cătălin Ardelean, profesor de sport la LPS. La 16 ani, Marian Radu Doroş este multiplu campion naţional (numai anul acesta de trei ori), la şah practic, rapid şi blitz. Este component al lotului naţional de juniori, echipă alături de care, anul acesta în luna mai,a devenit vicecampion balcanic. În luna noiembrie a acestui an va reprezenta România la Campionatul Mondial de şah din Caldas Novas din Brazilia, categoria 16 ani.Un alt sportiv legitimat la LPS Satu Mare, Ovidiu Alexandru Stanciu, are 18 ani. Anul acesta a câştigat un titlu de campion naţional la şah practic, unul de vicecampion la şah rapid şi a ocupat locul al treilea la Campionatul European de Juniori, precum şi locul cinci la Balcaniadă. Ovidiu este component al lotului naţional de juniori, categoria 18 - 20 de ani şi a fost selecţionat în lotul lărgit pentru Campionatul European de Seniori pe Echipe. Va fi şi el prezent în Brazilia, la Campionatul Mondial, unde va reprezenta România, la categoria 18 ani. Alături de cei doi adolescenţi, Liceul Sportiv Satu Mare este reprezentat în lotul naţional de juniori şi de Robert Hajbok, de 18 ani, multiplu medaliat în concursurile naţionale şi internaţionale. În 2011, Robert a obţinut de două ori bronzul, la şah practic şi blitz, dar şi la Campionatul European de Juniori pe echipe. Ovidiu Alexandru Stanciu şi Robert Hajbok sunt orădeni dar au ales să se legitimize la Satu Mare pentru a se antrena cu Cătălin Ardelean.

Juniorii mici se pregătesc pentru performanţă

Emanuel Alex Geiger are 12 ani şi este deja component al lotului naţional de juniori, categoria 12 ani. Anul acesta s-a remarcat prin rezultate foarte bune la campionatele naţionale unde a ocupat de două ori locul secund la şah practic şi blitz şi de trei ori locul al treilea. La acestea se adaugă câştigarea a numeroase turnee în Transilvania. Lucian Doru Doroş şi-a urmat fratele, pe Marian, în pasiunea pentru şah. Şi el component al lotului naţional, dovedeşte încă de pe acum că va fi la fel de bun ca fratele mai mare. De două ori vicecampion naţional şi o dată medaliat cu bronz numai anul acesta, Lucian dovedeşte că în curând va fi la fel de bun ca fratele său. Cu aceleaşi rezultate bune, păşeşte spre performanţă şi Rareş Moldovan, de două ori medaliat cu bronz şi o dată cu argint la Campionatul Naţional de la Iaşi.

Cătălin Ardelean - cel mai titrat şahist sătmărean

Cătălin George Ardelean este singurul maestru internaţional din istoria şahului sătmărean. A absolvit Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, iar din anul 2006 predă şahul la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare. În paralel, este şi antrenorul coordonator al lotului naţional 18 ani, antrenorul echipei naţionale de juniori şi jucător la Medicina Timişoara. Ca jucător a adunat de-a lungul carierei 27 de medalii naţionale şi una internaţională, cea de vicecampion mondial la juniori pe echipe. Mai deţine un loc patru la campionatul european de juniori şi locul cinci la campionatul mondial de juniori. “Şahul mi-a oferit de-a lungul timpului multe motive de bucurie. Datorită sportului am vizitat o serie de ţări ale lumii. Am văzut Insulele Canare, Franţa, Italia, Grecia, Spania, Brazila, Estonia, Muntenegru, Serbia, Polonia Brazilia şi multe altele. Pretutindeni am întâlnit oameni deosebiţi, cu mulţi dintre ei am legat prietenii care durează şi astăzi”, povesteşte Cătălin Ardelean. Cei şase ani de antrenorat la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare i-au adus  numai satisfacţii. “Am găsit aici nişte copii minunaţi, inteligenţi, serioşi şi muncitori. Munca depusă de ei se reflectă, de altfel, şi în rezultatele deosebite pe care le obţin. Marian Radu Doroş şi Alexandru Stanciu au deja câte o normă de maeştru internaţional. Sunt convins că, prin muncă, au toate şansele să devină maeşti internaţionali şi chiar mai mult”, precizează antrenorul.
Până acum, elevii profesorului Cătălin Ardelean au câştigat în total 26 de medalii la campionatele naţionale de juniori individual şi echipe, şi două medalii europene, iar acesta este numai începutul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite