Asfaltare cu repetiţie în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele Tehnic Asist și Construcții Drumuri sunt obligate să refacă din bani proprii străzile pe care au apărut gropi după lucrările din toamnă. Primăria Satu Mare nu va încheia niciun contract cu cele două firme până la remedierea problemelor.

Smoala de o calitate foarte slabă adusă din Ungaria ar fi principalul motiv pentru gropile apărute pe străzile reparate în toamna anului trecut de către firmele SC Construcții Drumuri SA și Tehnic Asist. Construcţii Drumuri renunță la smoala din Ungaria și va încheia un contract, probabil cu o firmă din Polonia. Lucrările pe străzile stricate vor începe după 10 martie, în funcție de temperaturi.

Ionuț Arnăuț, reprezentantul firmei Construcții Drumuri arată într-o scrisoare adresată primăriei, că bitumul folosit la prepararea mixturii asfaltice pe tronsoanele cu probleme a fost de o calitate foarte slabă, acesta determinând o adezivitate de 62, respectiv 65%, faţă de minimul de 80% care ar fi fost necesar. „Avem contract cu un transportator care ne aducea smoala din Ungaria de la firma Mol și care achita facturile pentru smoală. În primăvara lui 2010, când am efectuat testele rețetelor pentru asfaltul pe care urma să-l folosim au ieșit ok. Bitumul vine din Ungaria cu certificat de conformitate. Problemele au apărut în toamnă, iar la primele analize am constatat că smoala e de vină“, a declarat Ionuț Arnăuț. Calitatea slabă a bitumului a reieșit din analizele efectuate în două laboratoare din țară cel al Drumuri şi Poduri Maramureş şi Laboratorul zonal al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj.

Probe trimise în Franța
Probe de asfalt au fost trimise pentru analize și către un laborator din Franța pentru a se stabili cu exactitate caracteristicile chimice ale bitumului. „În cel mai scurt timp vom primi rezultatele analizelor și din Franța. Smoala este, deocamdată principala problemă însă credem că și pietrișul adus din cariere diferite s-ar putea să nu fie tocmai bun“, mai spune Ionuț Arnăuț.

Fără contracte până la remediere
Cele două firme nu vor mai primi niciun contract de lucrări din partea Primăriei Satu Mare până nu vor repara toate străzile pe care au executat lucrări de mântuială. „Nu vom mai semna nici un contract cu acest firme până nu vor fi finalizate toate lucrările. Cheltuielile vor fi suportate din bugetele firmelor“, a spus și primarul Iuliu Ilyes.
Ionuț Arnăuț a mai spus că nu va vor acționa în judecată firma Mol, deoarece este vorba de un proces internațional care ar dura ani întregi, iar cheltuielile ar fi imense.

Citat:  Cheltuielile vor fi suportate din bugetele firmelor Iuliu Ilyes, primar 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite