Asfalt nesfârșit. Satu Mare, șantier non-stop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de coordonare a lucrărilor de intervenție la drumuri dintre Primăria Satu Mare și firmele care lucrează pentru E.On Gaz și Apaserv au transformat Sătmarul într-un imens șantier.


Societatea Inspet Ploiești, care execută lucrările de schimbare a conductelor de gaz pentru E.On Gaz, a ciuruit ieri 50 de metri din șoseaua de pe strada Ioan Slavici, tronson peticit în urmă cu mai puțin de două luni de societatea Construcții Drumuri. Lipsa de coordonare a lucrărilor de intervenție din ultimii ani au transformat Satu Mare într-un șantier cu program non-stop. În ultimii trei ani, peste 15 străzi reabilitate de Primăria Satu Mare din bani publici au fost sparte, pe rând, ba de Inspet Ploiești, aflată sub contract cu E.On, ba de Vakond și de firmele subcontractante din proiectul ISPA al Apaserv, care au venit să înlocuiască rețeaua de apă abia după după ce Primăria a înlocuit asfaltul.

Lanțul slăbiciunilor

Lucrările de pe Ioan Slavici și Vasile Lucaciu, reabilitate în baza unui contract care a costat municipalitatea 318.000 de lei, au fost recepționate în data de 15 iunie, după ce societatea Construcții Drumuri a fost obligată să refacă lucrările de trei ori, din aprile până în iunie, din pricina calității dezastruoase a covorului asfaltic. În prima jumătate a anului, locuitorii de pe străzi au trăit în poluarea generată de lucrările prelungite, iar traficul în zonă a fost restricționat de patru ori. Marți, noul set de lucrări le-a pus capac locuitorilor din zonă. Printre cei revoltați se numără și Elisabeta Bekessy, directorul Agenției de Protecția Mediului Satu Mare, care le-a făcut scandal muncitorilor ploieșteni pentru că au distrus spațiile verzi. 

Niciun vinovat

Primarul Iuliu Ilyes a declarat că lucrările sunt imposibil de coordonat fără deranj. „E.On au un plan de investiții care depinde de momentul alocării fondurilor. Dacă am ști la începutul anului ce pot face și unde pot face, am putea coordona. Dar ei lucrează centralizat, sunt mai rău ca o societate de stat din punctul ăsta de vedere. Am coordonat lucrările unde s-a putut, dar există și excepții. Slavici e una dintre ele” a declarat primarul.
Veronica Pop, șefa serviciului de Urbanism, care semnează avizele de lucrări împreună cu primarul, a refuzat să discute subiectul. „Sunt în ședință!” a declarat Veronica Pop. Octavian Bujor, inginerul din primărie responsabil cu monitorizarea intervențiilor la partea carosabilă, susține că nimeni nu poate fi tras la răspundere. „Primăria are un plan de intervenții, E.On Gaz are alt plan, cei de la apă au alt plan. Cu toate că se știe de ele la Primărie, intervențiile nu pot fi sincronizate. Cei care lucrează la gaz depind de momentul când primesc banii, la apă e la fel. Probleme de genul ăsta nu avem numai pe Slavici, sunt și pe Calea Traian, și la intersecția străzilor Rebreanu cu Panseluței, dar nu avem ce face. Dacă nu dăm acord pentru intervenții, E.On va duce banii în altă parte, iar noi vom rămâne cu conductele vechi” explică Bujor. Inginerul a afirmat că lucrările vor fi finalizate săptămâna viitoare.

Oana Trandafir, specialistul în comunicare externă al E.On Gaz a declarat pentru „Adevărul” că societatea furnizează constant informații cu privire la lucrările executate la rețeaua de gaz. „Reprezentantii companiei noastre au întâlniri regulate cu cei ai primăriei și discutăm aspectele legate de intervenții întrucât avem nevoie de aprobări de la ei pentru a le efectua. Facem inclusiv eforturi financiare suplimentare pentru a menține la minim disconfortul social provocat de lucrări” afirmă Oana Trandafir. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite