Arheologii sătmăreni au participat la cea mai mare descoperire arheologică din acest an de la Mala Kopania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii sătmăreni, alături de colegii din Ucraina, au descoperit în interiorul cetăţii din Mala Kopania , una dintre cele mai renumite cetăţi dacice din ţara vecină, cinci terasări succesive. Potrivit arheologilor, terasele au fost săpate în pantă de munte unde dacii şi-au construit casele.

„Era greu să sapi la vremea aia astfel de terase în pantă de munte şi mai ales cu uneltele primitive pe care le aveau, sape, hârleţe. Am descoperit cinci astfel de terasări de care am fost uimiţi. Am fost acolo săptămâna trecută timp de două zile, împreună cu doctorul Liviu Marta şi Liuba Horvath de la Muzeul din Satu Mare. Cu colegii de la universitatea din Ujgorod, instituţie care cercetează situl, avem o colaborare de lungă durată. Este cea mai importantă descoperire de până acum din acest an“, a declarat Robert Ghindele, şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean.  

 Terasări la Sarmisegetuza

Potrivit arheologului sătmărean, asemenea terasări la noi în ţară sunt bine cunoscute în cetăţile dacice din zona Sarmisegetuza. „Cetatea de la Mala Kopania este cel mai important obiectiv dacic aflat în afara graniţelor României, se află doar la 20 de kilometri de localitatea Halmeu şi foarte probabil a controlat din punct de vedere politico/militar şi teritoriul judeţului nostru“, a mai precizat Robert Ghindele.





Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite