Animalele trebuie protejate de ger, avertizează medicii veterinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scăzute şi căderi masive de zăpadă), se vor lua toate măsurile necesare pentru a putea interveni în situaţii urgente, survenite în  sănătatea şi bunăstarea animalelor.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă inutilă şi să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstara animalelor deţinute. „Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii şi o cantitate suficientă de apă şi furaje. De asemenea trebuie să verifice instalaţia de adăpare având în vedere riscul de îngheţ al acesteia, precum şi disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică”, precizează dr. Dorin Maurer, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare. La orice modificare a stării de sănătate şi bunăstare a animalelor precum şi aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia, ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar. În cazul comercializării animalelor în târguri, proprietarii sau administratorii acestora, trebuie să se asigure că padocurile unde sunt ţinute animalele pentru comercializare sunt suficient de spaţioase şi au sursă de apă potabilă. În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure accesul la apă, precum şi un adăpost corespunzător. În această perioadă se recomandă să se evite toate activitatile in aer liber care nu sunt absolut necesare pentru a se preveni aparitia unor situaţii nedorite care să afecteze sănătatea şi bunăstarea animalelor.
Verificaţi condiţiile de transport
Transportatorii, sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum vor fi verificate condiţiile de microclimat. Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă repede, pentru a micşora durata călătoriei şi expunerea la factorii climaterici.  Alegerea traseului se va face ţinând cont şi de prognoza meteorologică din zona respectivă. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii  trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi.
             

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite