Andrada Bârsăuan-Cântă în casă, afară şi oriunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanca are în sânge muzica şi dansul popular. Ea se pregăteşte intens, oriunde apucă, pentru a fi cea mai bună la festivalul internaţional al tinereţii de la Costineşti, din 3-8 august.

„S-a organizat o preselecţie pentru acest festival, iar eu împreună cu alţi doi interpreţi am fost selectaţi să participăm la festival. Mă pregătesc zilnic pentru că am de prezentat o doină şi un joc popular. Cânt în casă, afară oriunde am ocazia. Am noroc cu vecinii care ştiu că îmi place folclorul şi nu sunt deranjaţi de gălăgie. Din contră, unii îmi apreciază străduinţa şi mă încurajează. Sunt mândri de vecina lor“, spune încântată Andrada pentru care muzica populară reprezintă şi un pansament în momentele mai grele.       

Cântă de la 9 ani
Cântă de la 9 ani, vârstă la care a fost descoperită de un prieten al tatălui ei, interpret de muzică populară, iar, de atunci, a rămas fidelă folclorului.  A făcut parte din ansamblul de muzică populară Codrişorul, iar acum se mândreşte cu activitatea din cadrul ansamblului Doina Codrului. Crede cu tărie că a moştenit vocea şi talentul artistic de la bunica ei care, la rândul său, a îndrăgit folclorul românesc şi tradiţiile evoluând la numeroase evenimente artistice. „Am moştenit vocea de la bunica mea. În tinereţe, ea cânta la evenimente artistice specifice vremii, nunţi, botezuri. S-a făcut remarcată în tinereţe însă posibilităţile financiare din acea vreme nu i-au permis să meargă mai departe. Sper că acest lucru să nu se întâmple în cazul meu“, a mai precizat tânăra artistă.

Deţine peste 10 costume populare şi alte zeci de piese vestimentare  
 Dragostea pentru portul şi muzica populară au purtat-o la festivaluri din ţară şi străinătate unde a avut ocazia să ne reprezinte cu cinste. „ Spectatorii erau fascinaţi de costumele mele. După ce coboram de pe scenă străinii se înghesuiau să se fotografieze cu mine pentru că erau fascinaţi de costume, iar românii mă felicitau“, susţine Andrada. Nu doar folclorul a prins rădăcini în viaţa tinerei ci şi sportul, Andrara fiind pasionată de atletism de la vârsta de 10 ani. În prezent este lidera fetelor din Satu Mare a echipei Prietenii Pompierilor.

Lucrează la primul CD
Andrada lucrează la primul său CD cu muzică populară exclusiv ardelenească. În prezent are patru cântece înregistrate iar în următoarele luni speră să scoată pe piaţă primul său album. Îşi doreşte o carieră în folclor dar visează şi la cea de jurnalist.

Întrebări şi răspunsuri  
ADS-Cu ce fel de probleme te-ai confruntat în evoluţia ta artistică?
A.B.-Din păcate rivalitatea între colegi prinde teren tot mai mult, chiar dacă suntem o generaţie tânără de interpreţi. Nu pot să spun că am avut probleme mari însă rivalitatea şi invidia sunt în top. Acum, parcă mai mult ca niciodată, oamenii sunt invidioşi unii pe alţii în loc să se bucure de succesul celor apropiaţi şi să trăiască momentele plăcute alături de ei.
ADS-Cum se prezintă folclorul românesc peste hotare?
A.B.-Foarte bine. Din punctul meu de vedere, folclorul nostru este unul dintre cele mai frumoase şi bogate pe care le-am întâlnit până acum. Străinii sunt atraşi de costumele noastre dar şi de muzică.

   Ce-i place
Dreptatea şi prietenii adevăraţi pe care îi are lângă ea. Îi plac călătoriile şi să cunoască oameni şi culturi cât mai diferite.

Ce nu-i place
Tânăra spune că nu prea sunt lucruri care să nu-i placă însă o deranjează invidia, minciuna şi lucrurile făcute la repezeală. Fire optimistă, spune că orice problemă îşi are undeva şi cumva o rezolvare astfel încât nu o preocupă decât lucrurile care fac parte cu adevărat din viaţa sa.

Profil
Născută la Satu Mare la data de 21 decembrie 1995
Studii: Din toamnă va urma cursurile colegiului „Mihai Eminescu“, la profilul
„Ştiinţe sociale“
Familie: Este singurul copil al familiei. Are prieten. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite