Satu Mare: EXCLUSIV Andreea şi Anamaria Yang Sheng- prima generaţie de chinezi ardeleni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: <b>EXCLUSIV</b> Andreea şi Anamaria Yang Sheng- prima generaţie de chinezi ardeleni (GALERIE FOTO)
Satu Mare: <b>EXCLUSIV</b> Andreea şi Anamaria Yang Sheng- prima generaţie de chinezi ardeleni (GALERIE FOTO)

Condiţiile bune de trai, comparativ cu cele din China, îi determină pe asiatici să-şi întemeieze familii în Satu Mare, iar unii dintre ei au deja copii născuţi aici, cărora le dau, adesea, nume româneşti.

Zhang Yang Sheng, alături de soţia lui Qui, s-a stabilit, în Satu Mare în urmă cu opt ani, când au început să îşi deschisă şi o afacere de familie. La început le-a fost extrem de dificil să se acomodeze cu stilul românesc, cu mâncarea, dar mai ales cu limba. În timp, lucrurile s-au aşezat în favoarea lor. La ora actuală au un magazin mare de articole vestimentare, în Piaţa nr. 1. „Am venit alături de soţia mea, pe care nu o puteam lăsa în China. Ne simţim bine aici, cu toate că românii au altă concepţie despre noi. Viaţa este mult mai uşoară, câştigăm bani doar pentru familie“, spune Zhang Yang Sheng.

Au adus pe lume două fete

Familia Yang Sheng a adus pe lume două fetiţe. Ambele s-au născut în Satu Mare, au primit nume românesc. „Andreea are cinci ani, iar Anamaria şapte. De curând le-am trimis în China pentru a învăţa limba chineză. Dacă totul merge bine, le vom aduce în România, însă cu acceptul lor. Nouă ne-ar plăcea să urmeze o facultate acolo şi să se afirme în ţara lor de baştină“, spune  Qui, mama celor două fete.
Chiar dacă sunt de origine chineză, cei doi le consideră pe fete românce. „S-au născut aici, sunt românce adevărate“, a declarat Zhang.

Adoră mâncarea tradiţională românească

Pe lângă orez şi multe fructe şi legume, familia de chinezi este înnebunită după mâncarea tradiţională românească. Le plac mult sarmalele şi ciorba de burtă. „Nu ştiu să gătesc aşa ceva, mâncăm la restaurant. În schimb, mâncarea chinezească o pregătesc acasă“, spune Qui. Cei doi nu mânâncă foarte multă carne, nefiind obişnuiţi cu aşa ceva. Ei spun că în China, oamenii se axează mult pe legume. „Merele româneşti sunt ieftine şi foarte dulci. În China nu găseşti aşa ceva“, mai spune Qui.

Între magazin şi copii

Familia Yang Sheng nu e singura familie de chinezi care a adus pe lume copii în Satu Mare. Zie Ziecucu are o soră de numai un an şi trei luni, pe care au botezat-o Irina. Mama ei s-a stabilit în Satu Mare în urmă cu şapte ani şi nu are de gând să părăsească plaiurile româneşti. „Am venit pentru că aici e toată familia mea. Nu avem unde să ne ducem. Mama mea are grijă de Irina, iar eu, alături de tatăl meu, mă ocup de magazinul cu articole vestimentare“, spune Zie Ziecucu, de 20 de ani. Acesta a adăugat că micuţa a fost numită Irina în semn de mulţumire pentru doctoriţa româncă ce a adus-o pe lume.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite