Analize medicale gratuite la Casa de Cultură a Sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2000 de sătmăreni pot beneficia, luni și marți, de analize gratuite de sânge, în cadrul unui studiu de cercetare medicală finanțat cu 420.000 de lei de Consiliul Județean.

Luni, 14 noiembrie și marți, 15 noiembrie, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 9-18, sătmărenii care doresc să benefcieze gratuit de analize medicale sunt aștetați de specialiștii laboratoarelor Synevo, care vor avea amplasate puncte de colectare a sângelui în clădire. La finalul evaluării, fiecare persoană va primi o fişă cu datele examenului clinic, iar rezultatele analizelor din sânge vor putea fi ridicate după 24 de ore de la sediile Synevo din Satu Mare, situate pe str. Prahova nr. 1 şi P-ţa Libertăţii nr. 22. Medicii le recomandă potențialilor beneficiari să nu consume alcool.
Acțiunea de la Casa de Cultură a Sindicatelor reprezintă prima parte din ”Studiul privind evaluarea riscului cardiovascular pe baza parametrilor metabolismului glucidic şi lipidic, a greutăţii şi a tensiunii arteriale a populaţiei din judeţul Satu Mare”, finanțat de Consiliul Judeţean Satu Mare și efectuat de Centrul de Diabet al Spitalului Judeţean, în parteneriat cu Club Lions Someş Satu Mare şi Synevo România. Acțiunea este menită să identifice un set de măsuri pentru scăderea ratei mari a mortalității cauzată de bolile cardiovasculare și sistemului circulator în județul Satu Mare. Peste 60% dintre decesele înregistrate annual în județ sunt cauzate de afecțiuni cardio-vasculare.
„Parametrii  de evaluare vor genera un indicator de risc cardiovascular iar noi vom ști, concret, pe ce segment de populație va trebui să intervenim, cu ce măsuri și în ce fel. Până acum, aceste date ne lipseau” a declarat inițiatorul studiului, dr. Iosif Szilaghi, directorul Centrului de Diabetologie din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, la conferința de presă de la lansarea proiectului.
Județul Satu Mare are cea mai mică speranță de viață din România, 70,5 ani (aproximativ 75 de ani la femei și  66 de ani la bărbați), în vreme ce media națională este de 73,4 ani, (aproximativ 77 de ani la femei și 69 la femei).  
   

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite