Alexandru Lazin „Programează“ tinerii pentru distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru este inginer informatician specializat pe design web, iar în weekend este MC în cadrul unuia dintre cele mai mari cluburi din oraş  

Spre deosebire de tinerii care îşi fac studiile pentru a emigra mai apoi pentru un loc de muncă mai bine plătit în străinătate, Alexandru şi-a făcut studiile la Budapesta, dar a revenit în ţară pentru a-şi deschide o afacere în domeniul IT. Pe lângă designul web, activitate din care are un câştig lunar considerabil, Alexandru este de aproape doi ani şi MC în cadrul unui club din Satu Mare, unde întreţine party-urile de club, animându-i la microfon pe tinerii puşi pe distracţie.

A lucrat la site-ul facultăţii
Alexandru a fost pasionat de informatică încă din timpul liceului. „Mi-a plăcut informatica din liceu. Împreună cu un prieten, am început cu instalări de sisteme, însă la Facultatea de Informatică din Budapesta am învăţat cu adevărat tot ce ştiu acum în domeniul IT“, susţine Alexandru. Acesta mai spune că nivelul de studiu în cadrul facultăţii din ţara vecină a fost unul ridicat. „Din cauza cerinţelor şi a nivelului ridicat, la finalul celor patru ani de studiu am rămas cinci persoane într-o grupă de 50, câţi eram iniţial“, spune Alexandru. Unul dintre cele mai importante proiecte la care a lucrat ca student a fost chiar site-ul facultăţii. „Unul dintre primele proiecte mai complexe la care am lucrat a fost chiar site-ul facultăţii. A fost muncă în cadrul unei echipe, volumul fiind unul destul de mare“, spune Alexandru. Revenit în ţară, tânărul a înfiinţat o firmă de web design care îi asigură acum un venit lunar considerabil. „Câştig destul de bine, dar şi muncesc destul de mult. De exemplu, când lucrez cu clienţii de peste Ocean, încep munca la ora 22.00 şi o termin dimineaţa la ora 6.00“, spune Alexandru.

A creat o aplicaţie inovativă
Pentru lucrarea de diplomă, Alexandru a creat o aplicaţie menită să le ofere utilizatorilor un tur virtual în anumite obiective. „ Programul se numeşte chiar «Tur virtual». L-am creat pentru a realiza o copie 3D a unor obiective. De exemplu, cu ajutorul acestui program, realizez în prezent un astfel de tur virtual pentru o biserică din Carei. Astfel, vizitatorii virtuali vor putea vedea, chiar pe site-ul bisericii, cum arată interiorul acesteia în trei dimensiuni“, spune Alexandru.

A devenit MC din întâmplare
Pasiunea de a fi amfitrionul petrecerilor în clubul „Insomnia“ a început dintr-o întâmplare. „Chiar lucram la site-ul clubului şi aveam nevoie de poze. La un moment dat, DJ-ul m-a rugat să-l prezint. Aşa am început, şi se pare că am fost apreciat, de vreme ce, şi acum în fiecare weekend fac MC“, spune Alexandru. 

Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă cele două preocupări?
Munca în  IT şi activitatea de MC le fac din plăcere. Însă dacă ceea ce fac în domeniul web-designului, îmi asigură traiul, partea de MC este mai degrabă o pasiune. În cadul clubului am şi alte activităţi, de exemplu, reprezint clubul în juriul concursurilor de Miss şi acord premiul de popularitate, în urma unor voturilor online.
De ce ai ales să lucrezi în IT în România şi nu în străinătate?
Cu pregătirea mea aş fi avut posibilitatea să lucrez şi pentru companii mari din Europa şi de peste Ocean, însă am ales să revin în ţară. Motivul principal a fost că am vrut să-mi pun pe picioare o afacere proprie. Mi-am dorit să lucrez pentru mine şi să iau propriile decizii în privinţa vieţii mele profesionale.

Ce-i place
Alexandru este un amator al drumeţiilor în natură. „Îmi plac excursiile, drumeţiile în natură, însă, la capitolul timp liber sau pasiuni, tot internetul rămâne unul dintre principalele mele hobby-uri. În rest îmi place să ascult muzică, în special hiturile de club, dar şi alte genuri“, spune sătmăreanul.

Ce nu-I place
Nu-i place faptul că unii oameni nu încearcă să-şi facă meseria cu pasiune. „Nu-mi plac oamenii care se complac în a avea un job care le aduce neplăceri. Cu siguranţă, fiecare dintre noi avem anumite abilităţi şi putem găsi acele profesii pe care să le facem cu plăcere“, conchide Alexandru.

Profil
Născut: 23 septembrie, 1982, Satu Mare
Studii: Facultatea de Informatică, Universitatea „Gábor Dénes“, Budapesta
Stare civilă: căsătorit

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite