Alexandra Prodaniuc o pianistă încântătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătoare a mai multor concursuri de pian, Alexandra a reuşit să impresioneze,  atât publicul spectator cât şi juriul de specialitate. Dacă talentul şi frumuseţea ar covieţui sub acelaşi chip, acesta ar putea semăna cu cel al Alexandrei.

Deosebit de talentată, sensibilă dar şi cu o înfăţişare de manechin, deşi se află la început de drum, a reuşit să impresioneze prin tehnica ei desăvârşită,  atât pe scenele din ţară cât şi din străinătate. Alexandra iubeşte pianul, iar pianul o iubeşte pe ea. Încă dinainte de a face liniuţe sau bastonaşe, tânăra a descoperit notele muzicale. Cu ochii aţintiţi spre pian, pe când nici nu ştia literele alfabetului, Alexandra descoperea puritatea, stilul şi eleganţa acestuia.” Am început să cânt la pian de la vârsta de 5 ani, la început din joacă iar mai apoi totul s-a transformat într-o mare pasiune. De mică eram foarte energică aşa că mama a considerat că trebuie cumva consumată această energie, iar în consecinţă m-a dat la pian şi la dans de societate. O bună bucată de timp le-am făcut pe ambele în paralel” ne spune Alexandra. Dacă la început a făcut pian doar în particular, din clasa a III-a a început să frecventeze Liceul de Artă “Aurel Popp”, secţia pian, în clasa profesoarei Anamaria Manfredi. Rezultatele au început să apară mult mai de vreme decât se aştepta cineva, deoarece la doar 11 ani a susţinut primul concert cu orchestra filarmoncicii Dinu Lipatti iar un an mai târziu a câştigat locul I la Olimpiada Naţională de interpretare.” Trebuie să recunosc că anul 2005 a fost unul foarte prolific pentru mine deorece am reuşit să câştig foarte multe premii la diferite concursuri de pian” ne dezvăluie tânăra artistă.

Studiază cu mare ardoare la Viena
Talentul desăvârşit de care a dat dovadă pianista nu a fost trecut cu vederea şi în consecinţă Alexandrei i s-a oferit posibilitatea de a studia în capitala valsului şi al pianului, Viena. „ După ce am terminat clasa a VIII-a am dat admitere la Konservatorium Wien Privatuniversitat, o instituţie de mare calibru unde anual sunt admişi 850 de tineri din 50 de ţări cu abilităţi în muzică, dans şi actorie. Am marea şansă să studiez în clasa profesoarei Doris Adam, o somitate în domeniu. Ce să mai spun de atmosfera deosebită de aici, Viena fiind recunoscută ca o capitală ce respiră cultură prin toţi porii.” spune Alexandra

Vrăjită de vals şi dansuri latino
Pe lângă pasiunea pianului Alexandra mai are o mare pasiune şi anume dansul de societate. Trebuie menţionat că tânăra a făcut dans sportiv nu mai puţin de 9 ani. Ca membră a Royal Dance Club, Alexandra a participat la o serie de competiţii naţionale, cu rezultate promiţătoare, dar la un moment dat a trebuit să aleagă între pian şi dans. „ Mi-a fost tare greu să aleg însă până la urmă mi-am dat seama că pentru a face muncă profesionistă trebuie să te concentrezi mai serios pe un singur lucru” afirmă simpatica artistă.

Ce-i place
Îi place mult sportul şi în special să danseze, ritmurile latino dar şi valsul fiind preferatele ei. Îi place foarte mult să asculte muzică după cum adoră să citească şi să se plimbe prin natură.” Mi-ar mai plăcea să fac încă multe alte lucruri însă timpul meu liber este foarte limitat” spune Alexandra.

Ce nu-i place
“ Nu-mi place şi nu mi-a plăcut niciodată matematica. Este singura materie pe care n-am înţeles-o absolut deloc” spune amuzată tânăra artistă. Nu-i plac oamenii răi, aroganţi şi linguşitori.
Care este pianistul tău preferat?
A.P – Pot să spun că sunt mai mulţi şi aici i-aş enumera pe: Vladimir Horowitz, pentru uşurinţa cu care cântă, Sviatoslav Richter, pentru personaliatea lui, Murray Perahia, pentru sensibilitatea în interpretare şi mulţi mulţi alţii.

Ce te face fericită?
Mă simt fericită când pot să mă exprim liberă, când este primăvară şi când mă aflu în preajma prietenului meu. Mă face fericită şi gustul succesului dar şi să fiu apreciată pentru muzica şi interpretarea mea.


Profil
Născută: 2 septembrie 1992 Satu Mare
Studii: Konservatorium Wien Privatuniversitat – Viena, Austria
Familie: un frate mai mare


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite