UPDATE: Cota apei scade, dar codul roşu de inundaţii rămâne valabil până vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele Moftin şi Craidorolţ din Satu Mare au intrat ieri sub cod roşu. Nivelul Crasnei a atins cotele de pericol în comunele Craidorolţ şi Moftin, cel mai mare pericol fiind în prezent în localitatea Domăneşti. Echipele de intervenţii sunt pregătite cu saci de nisip şi locuri pentru refugiu.

UPDATE ORA 8.30: Cota apei 565

În prezent cota apei pe Crasna este de 565 cm. Acel nivel se păstrează încă de azinoapte de la ora 23.00. Primarul Gheorghe David spune că a primit semnale pozitive în privinţa nivelului apei din localităţile Ghilvaci şi Craidorolţ, conform cărora apa este într-o uşoară scădere.

"Sperăm să scadă apa şi la noi în Domăneşti, deoarece de aseară de la ora 23.00 şi până în prezent acest nivel de 565 cm nu a mai crescut", spune primarul.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor, în următoarele 2-3 ore Crasna va atinge nivelul maxim de pericol, după care va începe să scadă în 24 de ore.

"La ora actuală apa este de peste 560 cm, iar în următoarele 2-3 ore va mai urca puţin, după cade, în termen de 24 de ore se vor observa scăderi vizibile de până la 530 de cm. Cu toate acestea codul roşud e inundaţii rămâne valabil", ne informează Codru Vrabie, hidrolog de serviciu.

UPDATE ORA 20.40: Cota apei 556-557

Până în momentul de faţă totul este în regulă în localitatea Domăneşti, comuna Moftin, raportează primarul Gheorghe David.

"Există o uşoară creştere a nivelului apei, însă nu e o problemă gravă. La ora 22.00 vom face o tură de verificări prin comună, noi măsurători şi vom informa oamenii", spune primarul.

Azi la ora 16.00 cotele apei Crasna au atins nivelul de pericol, iar apa  este în continuă creştere. Până mâine la ora 16.00, se  va menţine codul roşu", ne informează Adrian Apostol de la Centrul National de Prognoze Hidrologice.

ORA 17.00: Cota apei: 550 cm

Localitatea Domăneşti din comuna Moftin se află sub cel mai mare pericol în momentul de faţă, spune primarul comunei, Gheorghe David. Aici apa a depăşit cu 50 cm cota de pericol, iar specialiştii estimează o nouă creştere până până la amiază de încă 40-50 cm.
“Cotele apei au atins 550, ceea ce înseamnă că am intrat sub cod roşu. Dacă apa va creşte în continuare şi atinge cota de 590-600, vom începe să luăm măsurile aferente. La Primărie oricum va fi asigurată permanenţa, iar în caz de alertă, voi fi anunţat pentru a mobiliza echipele de intervenţii”, spune primarul David.
Cei 1180 de localnici ai localităţii Domăneşti se află în stare de alertă continuă, fiind obişnuiţi. În Moftinu Mic sunt pretgătite locaţiile care vor servi pentru a-i adăposti pe oameni, astfel încât au fost special amenajate şi dotate cu alimente şi apă potabilă căminul cultural şi sălile de sport.
“Conform estimărilor specialiştilor, până mâine la amiază apa ar putea creşte până la 600 cm. Sperăm să nu fie cazul, dar totuşi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Avem un buldoexcavator şi 2000 de saci de nisip şi o rezervă de alţi 2000 de saci pentru a înălţa digul la nevoie”, continuă primarul David.

Apa în scădere la Craidorolţ

 O altă comună în pericol este Craidorolţul, însă aici apa a început să scadă de azi de la ora 12.00, ceea ce îi linişteşte pe localnici, ne informează primarul Daniel Balogh.
“La noi s-au mai liniştit apele acum, iar Crasna scade. Pentru orice eventualitate suntem pregătiţi cu o echipă de intervenţie formată din 36 de voluntari, cu saci de nisip, locuri de adăpost şi pază continuă lângă râu. La nevoie, vom putea interveni chiar şi pentru vecinii din localitatea Domăneşti, comuna Moftin”, spune primarul Balogh.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite