Alcoolul dăunează grav proprietăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Sabău lângă Skoda nouă, de 10.000 de euro, confiscată acum câteva săptămâni
Ioan Sabău lângă Skoda nouă, de 10.000 de euro, confiscată acum câteva săptămâni

17 sătmăreni au rămas anul acesta fără maşini, unele chiar de lux, pentru că au transportat cu ele alcool sau ţigări netimbrate. Echipajele Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale au confiscat în urmă cu câteva săptămâni o Skoda cumpărată de doar trei zile, cu care era transportat alcool netimbrat pentru o nuntă.

A rămas fără maşina nou-nouţă, un autoturism marca Skoda, cumpărat de trei zile, după ce a fost prins de echipajele Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare transportând 140 de litri de alcool neaccizat pe Drumul Careiului. Este cazul unui sătmărean care încerca să alimenteze cu alcool netimbrat stocul de băutură pentru o nuntă. „Ultima confiscare a unui autoturism, potrivit Codului Fiscal, a avut loc joi, în colaborare cu Poliţia de Frontieră. Este vorba de un autoturism marca Crystler. O altă maşină de lux, o Skoda nou-nouţă, a fost confiscată acum câteva săptămâni“, spune Ioan Sabău, şeful DJAOV Satu Mare.

Maşini confiscate în baza Codului Fiscal
Cei care sunt prinşi cu produse pentru care nu au plătit taxe pot rămâne fără maşini, chiar dacă acestea nu au amenajate locuri speciale de ascundere a mărfurilor. „Se face o confuzie între Codul Vamal şi Codul Fiscal. Mai exact, dacă un sătmărean transportă mărfuri neaccizate, alcool sau ţigări, aduse din Ucraina, de exemplu, contravenţia este aceea de sustragere de la vămuire. Dacă mai are şi locaşuri pentru a ascunde aceste mărfuri atunci, pe lângă amenda de minim 5.000 de lei, se poate confisca şi maşina. În schimb, potrivit Codului Fiscal, autoturismele cu care se transportă alcoolul fără documente justificative, şi nu intră sub incidenţa Codului Vamal, se confiscă, iar cel în cauză poate primi o amendă de la 20.000 la 100.000 de lei“, avertizează Ioan Sabău. El mai spune că, pe lângă confiscarea maşinilor şi a mărfurilor neaccizate, cei în cauză primesc şi amenzi usturătoare. Ipotetic orice autoturism în care sunt descoperite mărfuri neaccizate poate fi confiscat. „Legea nu menţionează cantitatea pentru care o maşină poate fi confiscată. Astfel, poţi rămâne fără maşină şi pentru un litru de alcool neaccizat. Sunt totuşi reglementări, potrivit cărora, contravenţia devine infracţiune dacă se depăşesc anumite cantităţi, respectiv 10.000 de ţigarete, 1 kg de tutun sau 200 de litri de băuturi spirtoase, iar pedeapsa este închisoarea de la 1 la 4 ani, potrivit OUG 54/2010“, mai spune Ioan Sabău.

A crescut numărul maşinilor confiscate
Numărul autoturismelor confiscate de Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Satu Mare a crescut de la 11 în 2009, la 17 anul acesta. „Sunt şi maşini de lux, dar şi autoturisme mai ieftine. Valoarea acestora este stabilită de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare, care le vinde prin licitaţie. Anul acesta au fost deja valorificate 7 astfel de autoturisme, iar sumele câştigate au intrat la bugetul de stat“, mai spune şeful DJAOV Satu Mare.

Citat: O altă maşină de lux, o Skoda nou-nouţă, a fost confiscată acum câteva săptămâni.
Ioan Sabău, şeful DJAOV Satu Mare


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite