Agricultura sătmăreană se face „duty free“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societățile agricole din județ se plâng de concurența neloială din partea fermierilor care nu plătesc impozitele. Potrivit datelor APIA Satu Mare, din cei 37.590 de fermieri înregistrați pentru subvenții doar 1.400 sunt persoane juridice, respectiv plătitori de impozite.

Peste 95% din fermierii sătmăreni sunt nefiscalizați. Asta arată datele Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Satu Mare, potrivit cărora din cei 37.590 de fermieri înregistrați pentru subvenții doar 1.400 sunt persoane juridice. Fermierii fiscalizați, respectiv societățile agricole, se plâng de concurență neloială din partea celor care nu plătesc impozite, care pot astfel să scoată pe piață produse mai ieftine. „Noi plătim TVA și impozite, face investiții pe care ar trebui să le recuperăm din vânzări. Însă cei care nu plătesc niciun fel de taxă cumpără semințele la negru şi își permit să ducă prețul foarte jos. Dacă sunt impozite, să fie pentru toți“, spune Florica Moisa, directorul „Stațiunii Agricole Livada“. Și acordarea aceluiași cuantum de subvenții fermierilor care achită impozite și celor care nu au trecut niciodată pe la Fisc îi supără pe marii agricultori. „Dacă tot se umblă cu aceași măsură când vine vorba de dat bani în agricultură, să se respecte și legislația privind impozitarea oricărui tip de activitatea economică“, spune Mihai Schita, unul dintre marii fermieri din județ.

Subvenții de zeci de milioane de euro

Reprezentanții APIA Satu Mare susțin că plata unică pe suprafață se acordă în funcție de terenul lucrat, iar controlul asupra plăţii obligațiilor financiare le revine altor instituții. „Noi nu verificăm dacă aceștia își achită obligațiile fiscale din aceste activități. Noi doar verificăm, și anul acesta vom controla toți fermierii, dacă au declarat corect suprafețele. Anul trecut a fost vorba de subvenții de circa 23.000.000 de euro, condiția de bază fiind ca suprafețele să fie lucrate“, spune Viorel Pintea, directorul Apia Satu Mare.

Micii fermieri nu vor să plătească impozite

Agricultorii care dețin doar câteva hectare de teren spun că nici nu ar avea de unde să plătească impozite. „Sunt care lucrează fără firmă sute de hectare, însă eu, de exemplu, care am doar 14 hectare, nu vreau să plătesc impozite, pentru că tot ceea ce produc este pentru consum în gospodărie“, susține Leonard Kala, fermier din localitatea Craidorolț. El mai spune că trebuie luate în calcul și calamitățile care afectează agricultura. „În agricultură este ca la loz în plic. După ce investești câte 2000 de lei pe hectar de la arat până la recoltat, te poți trezi că totul se duce pe apa sâmbetei“, conchide fermierul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite