Satu Mare: Agricultură nerentabilă-Revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Agricultură nerentabilă-Revista presei locale
Satu Mare: Agricultură nerentabilă-Revista presei locale

Din cauza faptului că nu-şi pot vinde producţia din acest an, mulţi fermieri sătmăreni renunţă să-şi mai lucreze pământul din lipsă de bani, scrie Gazeta de Nord-Vest şi cazanele de pălincă s-au pus în funcțiune, titrează Informaţia Zilei.

O mare parte dintre fermierii sătmăreni, mai ales cei mici, trec în aceste momente printr-o perioadă dificilă deoarece nu mai au posibilităţi să-si lucreze pământurile din cauza faptului că nu mai au bani. Acest lucru este cauzat de faptul că nu reuşesc să-şi vândă producţia obţinută în acest an. Mai mult, o parte dintre ei mai au de vândut o parte din producţia de anul trecut. La aproape două luni de la încheierea secerişului, nici la această oră nu s-a stabilit preţul de cumpărare-vânzare a grâului din acest an, iar preţul celui de anul precedent este foarte mic. Nici la porumb, a cărui campanie de recoltare este în plină desfăşurare, nu sunt premise mai bune, fermierii care scontează pe excedent la porumb în acest an sunt sceptici că vor putea obţine un preţ care să le asigure recuperarea cheltuielilor înregistrate, scrie Gazeta de Nord-Vest.  

În judeţ a început fiertul pălincii

Nivelul prea mic al pârâurilor împiedică funcţionarea cazanelor de pălincă la capacitate maximă. În judeţ a început fiertul pălincii, mai ales că prune au fost destule în acest an, iar perele şi merele aşteaptă şi ele să fie culese. Pălincii sunt multe şi oamenii îşi vor putea fierbe cu toţii pălinca. Numai că din cele vreo 375 de pălincii deocamdată numai o parte funcţionează. Motivul e simplu. Lipseşte un element de bază pentru ca producţia să pornească din plin: apa. Cel ce ne-a semnalat cazul a fost primarul Pop Ioan Hotcaş din Cămărzana, care ne spunea zilele trecute că nivelul râului din sat este mic de tot, iar pălinciile nu pot funcţiona, titrează Informaţia Zilei.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite