Aerul din Satu Mare nu este poluat de norul de cenuşă vulcanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La primele ore ale dimineţii, reprezentaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare au ieşit ieri pe teren, în trei puncte din municipiu, pentru a face măsurători manuale, în vederea stabilirii calităţii aerului. Acţiunea a început la ora 06.00, moment în care, conform estimărilor, norul vulcanic cenuşiu a intrat în partea de nord-vest a teritoriului românesc.

„Pe lângă măsurătorile automate, realizate de aparatele montate pe raza municipiului Satu Mare, specialiştii din cadrul APM au ieşit pe teren, pentru a face în paralel măsurători. Rezultatele obţinute cu aceste aparate sunt mult mai precise decât cele automate“, a declarat Gabriel Preda Târnoveanu, directorul coodronator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare.


Aparatul manual este  prevăzut cu o pompă de aspiraţie. Capul de aspiraţie, care conţine o hârtie de filtru ,montat la o înălţime de 1,5 metri, aspiră aerul timp de 30 de minute. „Aparatul este programat să se oprească exact după această jumătate de oră“, a declarat Ştefan Dragoş, referent de specialitate în cadrul APM Satu Mare şi unul dintre persoanele care a ieşit ieri pe teren pentru măsurători.
Etapa a două
După jumătatea de oră în care aspiratorul îşi trage aerul, se scoate filtrul de hârtie, care este introdus în laborator pentru a fi analizat.
„Înainte de a ieşi pe teren, hârtiile de filtru se cântăresc goale pe o balanţă performantă cu cinci zecimale, iar după ce se numerotează fiecare, sunt introduse în pompa de aspiraţie“, a declarat Dana Comaromi, inginer chimist din cadrul APM Satu Mare.

image


Filtru pe care s-a depus pulberea în suspensie în cele 30 de minute, este introdus din nou în balanţă şi cântărit, pe aceiaşi balanţă de cinci zecimale, iar diferenţa de greutate între cea plină şi cea goală se introduce în formula de calcul, ţinându-se cont de toţi parametrii. „Astfel se calculează pulberea în suspensie depusă“, a mai spus Dana Comaromi.

Rezultate exacte


Aceste tipuri de măsurători s-au efectuat la fiecare două ore, iar în urma analizei, s-a constatat că valoarea calităţii aerului este cu mult mai mică decât cea normală. „Până la orele 14.00, concentraţia de pulberi în suspensie a fost de 16, 42 micrograme/metru cub, cu mult mai mică decât cea normală, 50 micrograme/metru cub. Abia în momentul în care cifra depăşete 500 de micrograme/ metru cub putem vorbi de o poluare“ , a declarat Gabriel  Preda Târnoveanu, director coordonator APM Satu Mare.

image



Explicaţia valorii atât de mici este traficul rutier scăzut din ziua de sâmbătă.
Măsurătoriile manuale s-au încheiat ieri, la ora 18.00 şi au fost reluate în această dimineaţă, tot de la orele 06.00

Valori sub limita normală

Panoul de afişare a calităţii aerului, amplasat lângă Prefectura Satu Mare, a indicat ieri, pe toată durata zilei, valori foarte bune. La orele 11, respectiv 13 şi 15, calitatea aerului avea indicele 2 (foarte bun), respectiv 3 (bun), cantitatea de pulberi în suspensie oscilând între 10 şi 29 mocrograme/ metru cub, sub valoarea normală a calităţii aerului din timpul săptămânii.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite