Adriana Vaida- De trei decenii pe scena Teatrului de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriana Vaida este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate actriţe ale Teatrului de Nord. Anul acesta a împlinit 30 de ani de carieră şi îi aştepată încă pe sătmăreni să le ofere o fărâmă de bucurie în sala de teatru.

Născută în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, Adriana este primul copil dintr-o familie de dascăli repartizaţi în Berchezoaia, un sat fără curent electric, fără şosele şi fără orice alte utilităţi. „Mama, învăţătoare – directoare de şcoală, tata, fost pilot militar, la ora aceea era profesor de matematică. În 1967 ne-am mutat la Crucişor, satul  natal al mamei, unde câmpul din spatele grădinii era transformat adesea în scenă de spectacole, pentru mine şi pentru alţi copii“, rememorează actriţa. Adriana îşi aminteşte şi de faptul că în 1967, ai ei au cumpărat televizor, o raritate pentru acele vremuri. „Veneau oamenii din sat ca la cinematograf. Atunci am văzut primele filme, spectacole pentru copii, desene animate, erau o feerie, m-au fermecat. Părinţii aveau şi ei har artistic, tata era instructor de brigăzi artistice, iar mama cânta superb şi în timpul liceului a studiat pianul şi canto timp de cinci ani, şi sigur toate acestea m-au influenţat” afirmă Adriana.

Distribuită în roluri de comedie, dar atrasă de drame
Adriana a făcut liceul la „Eminescu“, unde s-a remarcat prin talentul muzical care i-a adus premii la Cântarea României, inclusiv un loc secund la faza naţională a festivalui în 1977. În teatru este din 1980, iar primul spectacol a fost unul de varietăţi, care îi punea şi vocea minunată în valoare. „Sunt în Teatrul de Nord din 1980, 1 septembrie. Am terminat Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB, am un master în Teatru şi Media obţinut la aceeaşi universitate şi sute de roluri jucate pe scena acestui teatru în aceşti 30 de ani. Eram un copil tânăr, frumos şi vesel. Cu faţa rotundă şi zâmbetul larg, primele roluri jucate au fost de comedie, asta primeam, cu toate că întotdeauna m-au atras rolurile dramatice. Nu pot să mă plâng, am avut parte de toate. Am colaborat cu oameni minunaţi. Fiecare regizor, fiecare rol mi-au îmbogăţit existenţa spirituală, ce poţi dori mai mult? Nu pot să spun că mi-aş fi dorit sau doresc anumite roluri ori personaje. Iubesc fiecare identitate creeată, fiecare suflet căruia m-am străduit să-i dau viaţă“, afirmă actriţa.
Într-o lume bulversată de probleme existenţiale, ea se consideră un om norocos şi fericit. Aparţinând unei generaţii de sacrificiu, a reuşit să facă ce şi-a dorit. „M-am căsătorit cu omul iubit, am făcut un copil de care sunt extrem de mândră şi am meseria pe care am visat-o. Sunt convinsă că Dumnezeu ne dă fiecăruia după dorinţele, puterile şi meritele noastre. Am toate motivele să-i mulţumesc şi nu uit asta niciodată“, spune simpatica actriţă.

Ce-i place

Îi place să citească o carte bună, să stea de vorbă, să piardă timpul, să se disterze şi să tricoteze, lucru care o relaxează foarte mult. „Sunt atâtea lucruri pe care să le faci… totul e să nu simţi că viaţa trece degeaba şi orele sunt goale“, afirmă Adriana.

Ce nu-i place
Nu-i place meschinăria, urăşte prostia, nu suportă politica. „Mi-e ciudă că atâtea lucruri simple şi normale sunt umbrite de micimea existenţei pe care o trăim, detest sărăcia spirituală în care ne bălăcim şi uneori am impresia că se clatină demnitatea acestui popor. Pentru asta-mi pare rău, foarte rău, dar sunt convinsă că suntem supravietuiţori şi cred cu toată forţa în bine“, spune actriţa.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce înţelegi prin prestaţie actoricească?
A.V – În primul rând nu te poţi prezenta chiar oricum în faţa publicului, mai ales când eşti conştient de dimensiunea, adesea ritualică, a prestaţiei de actor. Meseria te va respecta atât cât o respecţi şi tu.
Ce transmiţi publicului spectator?
 A.V - Aştept publicul la teatru. O fărâmă de bucurie le vom oferi, sunt convinsă. Trăim pentru voi şi existăm prin voi. Nu ne uitaţi.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite