Adrian Curta - Face vitralii pentru toată Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licenţiat în teologie şi asistenţă socială şi în drept, Adrian Curta face vitralii, dar este implicat şi în mai multe proiecte sociale.

Adi Curta s-a născut la Şimleul Silvaniei, în judeţul Sălaj, unde şi-a trăit primii 18 ani din viaţă. De mic a fost activ atât pe plan şcolar, sportiv, cât şi social. În clasa a V-a juca fotbal şi mergea la toate campionatele şi concursurile dintre şcoli din judeţ, un hobby pe care l-a păstrat şi astăzi.
În paralel cu studiile liceale de la fostul Liceu Industrial din Şimleul Silvaniei, actualmente Liceul „Iuliu Maniu“, a urmat şi cursurile de pictură de la Şcoala de Arte din Zalău. Iubea arta, dar era pasionat şi de sport şi teologie. „Am făcut zeci de picturi şi desene în grafică pentru şcoală. Eu eram cel care decora holurile şi sălile profesorale. Îl desenam pe Eminescu şi pe ceilalţi poeţi, dar şi pe foştii mari politicieni de pe vremea lui Ceauşescu. Multe dintre opere, în special cele de cultură, se regăsesc şi astăzi în şcoală”, povesteşte Adi.
În timpul liceului, el a participat şi la numeroase concursuri şi olimpiade de istorie, română şi geografie.
A făcut Teologia şi Dreptul la Oradea
După liceu a dat admitere la două facultăţi, pe care le-a urmat în paralel, la zi, la Oradea: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Drept. „Cred că cele două domenii merg mână în mână, deoarece în orice domeniu, mai ales în cel social este bine să te descurci între legi”, motivează Adi alegerea facultăţilor.
La Oradea a mai stat opt ani după terminarea studiilor. A lucrat trei ani ca jurist la o firmă elveţiană, apoi un an a fost preşedintele unei asociaţii a oamenilor de afaceri, dar a ajuns la un moment dat şi director al unui orfelinat din oraş.
Tot la Oradea şi-a cunoscut şi soţia, care era studentă la aceleaşi facultăţi ca şi el. S-au căsătorit în 1997, iar în 2002, pe când Adi era director la orfelinat, au adoptat un copil. „Soarta a făcut ca în aceeaşi zi în care s-a aprobat adopţia, soţia a rămas însărcinată. Acum avem trei copii frumoşi pe care îi creştem împreună, în Satu Mare”, spune Adi.
Face vitralii pentru toată Transilvania
După experienţa de la orfelinat, Adi a s-a implicat în diverse proiecte sociale. Între timp, el a devenit asociat într-o firmă de vitralii, iar în 2004 s-a mutat la Satu Mare împreună cu familia pentru a dezvolta societatea. „Am venit la Satu Mare deoarece acum şapte ani piaţa sătmăreană nu avea nicio firmă care să fabrice vitralii originale şi am considerat că merită investiţia. În plus, aveam aici un prieten alături de care am înfiinţat Asociaţia pentru Formarea Comunităţii Creştine”, spune Adrian.
Alături de partenerul lui, în micul atelier de vitralii Adi realizează lucrări pentru mari firme, biserici şi alte instituţii publice din patru judeţe din Transilvania: Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
În paralel cu afacerea şi proiectele asociaţiei, în 2008 Adi a început masteratul în teologie şi management la Colegiul Wheaton din Wheaton City, Illinois, SUA.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: Ce activităţi desfăşuraţi pe plan social?

A.C.: Împreună cu asociaţia înfiinţată în 2006, am derulat programe pentru tineri, prin care ofeream consiliere profesională, orientare în carieră, îi ajutam pe tineri să socializeze, făceam jocuri de autocunoaştere. În momentul de faţă derulăm programul Big Borther-Big Sister, prin care copiilor de la orfelinate şi centre de plasament le oferim un sprijin moral şi un prieten adult, care să-i sfătuiască la nevoie şi care să-i mai scoată din anturajul în care trăiesc, chiar dacă numai pentru câteva ore pe săptămână. În plus, organizăm diferite proiecte sociale pentru copiii orfani, cei cu boli terminale, dar şi pentru vârstnicii din centre şi azile.
ADS: Care este sfatul tău pentru părinţi în privinţa bunei educaţii a copiilor?
A.C.: Cel mai important lucru este ca un părinte să-l facă pe copil să simtă că este iubit, deoarece simplele vorbe nu sunt suficiente. Împreună cu soţia ne creştem copiii pe principiul celor 3R: relaţia şi regulile fac ca un copil să fie responsabil. Dacă nu există relaţie cu el sau nu sunt reguli în familie, copilul fie va deveni iresponsabil, fie prea rebel.
Ce-i place:
Îi place că multe dintre firmele sătmărene au ajuns să-şi dezvolte afacerile la nivel naţional. În ceea ce priveşte timpul liber, îi place să joace fotbal, să petreacă timp cu familia şi prietenii, să se joace cu copiii şi să poarte discuţii pe teme religioase.
Ce nu-i place:
Nu-i place că foarte mulţi oameni nu au spirit întreprinzător, nu-i plac oamenii leneşi şi nici să lenevească şi nu suportă indivizii care cred că le ştiu pe toate.
PROFIL
Născut: 9 iulie 1973, Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj
Educaţie: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială; Facultatea de Drept din Oradea
Familie: Căsătorit, are trei copii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite