Adăpostul Protecţiei Civile, distrus de o ciupercă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în adăpostul Protecţiei Civile din holul Palatul de Justiţie
Intrarea în adăpostul Protecţiei Civile din holul Palatul de Justiţie

O ciupercă extrem de periculoasă a afectat fostul adăpost al centrului de comandă al serviciului de Protecţie Civilă de sub Palatul de Justiţie, distrugând aparatura şi bunurile care erau depozitate în încăpere.

Centrul de comandă al Protecţiei Civile, amplasat la subsolul Palatului de Justiţie, a fost atacat de o ciupercă. Ciuperca Merulius lacrymans, cunoscută în termeni populari drept cancerul lemnului, a apărut în urma unei inundaţii din noaptea de revelion 1997-1998. Câteva calorifere din arhivele Judecătoriei, situate deasupra adăpostului, s-au spart, iar apa a curs în adăpost. Trei ani mai târziu a apărut ciuperca. „Am spălat pereţii cu apă şi detergent, însă ciuperca a reapărut. Atunci am chemat specialişti de la mediu din Satu Mare, care au recoltat probe, iar în urma analizelor au constatat că este vorba de o ciupercă toxică ce distruge zidăria“, susţine Gheorghe Dan, primul adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, responsabil la acea vreme cu comunicaţiile.

Pentru a stârpi ciuperca, autorităţile au solicitat ajutorul unor specialişti biologi din Oradea şi din Ungaria, care au injectat în pereţi o soluţie pentru a distruge ciuperca, însă, după opt luni de zile, aceasta a reapărut. „Atunci am decis să scoatem adăpostul din operativitate pentru că era periculos pentru om“, mai spune Gheorghe Dan.

Prefectul caută soluţii
Centrul de comandă al Serviciului de Protecţie Civilă foloseşte ca adăpost în caz de urgenţă pentru conducerea judeţului. Aici, erau amplasate centralele telefonice, cu ajutorul cărora autorităţile pot coordona activităţile. Adăpostul era compartimentat conform normativelor cu sală de comunicaţii, punct medical, aparatură, cabine de duş, grupuri sanitare şi echipamente de protecţie. 
Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă, cunoaşte problema adăpostului şi a declarat că va lua măsuri. „Am auzit despre această ciupercă din adăpost, iar peste câteva zile mă voi deplasa, împreună cu o comisie, la faţa locului să vedem despre ce e vorba“, a declarat prefectul.
Actualul şef al Protecţiei Civile, colonelul Vasile Sălăjan, susţine că în momentul în care a primit comanda serviciului, 15 ianuarie 2010, acest adăpost nu i-a fost predat. „Eu nu am primit acest adăpost şi nu cunosc problema de acolo“, a declarat colonelul. Chiar dacă adăpostul a fost scos din uz, acesta figurează încă pe lista celor funcţionale.  

Vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeş, susţine însă că spaţiul a fost tratat. El spune că acţiunea de stârpire a durat mai bine de un an, ciuperca fiind identificată în arhivele secţiei de carte funciară. „A fost un disconfort la acea vreme. Toţi pereţi afectaţi au fost trataţi, iar la finalul acţiunii o comisie de experţi a constatat că ciuperca a fost înlăturată“, a declarat judecătorul.  

Merulius lacrymans se hrăneşte cu celuloză
Chimistul Gheorghina Olariu din cadrul Muzeului Judeţean îşi aminteşte de perioada în care a fost descoperită această ciupercă. „În primul rând distruge rezistenţa clădirii. Sporii sunt purtaţi de vânt chiar şi doi kilometri. Este des întâlnită în zonele umede, apa fiind mediul propice dezvoltării acestei ciuperci. Este periculoasă şi pentru sănătatea omului“, a declarat Gheorghina Olariu.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite