Academicianul Virgil Enătescu – pași în lumea prozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Enătescu este unicul sătmărean membru în Academia Română
Virgil Enătescu este unicul sătmărean membru în Academia Română

Volumele “Oglindiri subiective” şi “Cascada amintirilor”, publicate la editura Dacia XXI, au fost lansate în această după-amiază, la Muzeul Județean, în prezența a 100 de iubitori de carte.

Academicianul profesor doctor Virgil Enătescu, singurul sătmărean membru al Academiei Române, a făcut ieri doi pași uriași în lumea prozei. Într-o atmosferă destinsă, psihiatrul și cercetătorul sătmărean de renume mondial a discutat despre volumele sale, două radiografii pentru bolile de conștiință ale societății românești, care, în opinia autorului, și-ar putea regăsi vindecarea în istorie și arhaic.

Critici la Patapievici

În discursul pe care l-a susținut la muzeu, academicianul a adresat critici dure la adresa Institutului Cultural Român și a președintelui Horia Roman Patapievici, care nu fac o selecție riguroasă a volumelor românști care se traduc în alte limbi: „<<Ar trebui să scăpăm de scheletul din dulap, Eminescu>> a spus Patapievici. Iar eu vin și întreb: Cine a inventat limba română, Eminescu sau Patapievici?” spune Virgil Enătescu.

Acesta a criticat și lipsa de interes a statului în vederea păstrării identității naționale, în contextul globalizării. „Când au cerut să fie repatriați în Israel, evreii din Etoiopia au fost întrebați ce documente au ca să-și dovedească originea. N-aveau niciun document, dar au spus Biblia pe de rost în ebraica veche, o știau toți. Au fost primiți în Israel. Nici noi nu avem documente, dar este atestat faptul că dacii aveau tratament pentru variolă și nu mureau. Civilizația românească n-a început cu Scrisoarea lui Neacșu. Tebuie să găsim în noi acele valori, să le promovăm, iar societatea românească va fi vindecată” a declarat academicianul.   

Volumele “Oglindiri subiective” şi “Cascada amintirilor” ridică la 14 numărul de volume publicate de Virgil Enătescu. Academicianul român este menționat în volumul “500 greatest geniuses of the 21st century” (500 de genii ale secolului XXI) editat de Institutul Biografic American, fiind recunoscut internaţional pentru activitatea laborioasă pe care o desfăşoară în domeniul cercetării.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite