AZI-NOAPTE- „Îmi tot spuneau că nu sunt ambulanţe disponibile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul unei femei care a murit azi-noapte acuză Serviciul de Ambulanţă că a trimis abia după o oră o maşină, deşi mama lui suferise un atac vascular. Femeia, în vârstă de 66 de ani, din localitatea Decebal, a fost transporată în cele din urmă cu o maşină personal la spital.

Ioanei Timiş, de 66 de ani, i s-a făcut rău aseară, în jurul orei 20.30, în timp ce discuta cu soţul ei. „Am văzut că nu mai poate să vorbească, m-am speriat şi am sunat la 112. Primul apel a fost dat la ora 20.35, când mi s-a spus să am răbdare că toate ambulanţele sunt la alte solicitări. După alte două minute, am sunat de pe fix, apoi de pe telefonul mamei, de pe al meu, după alte câteva minute, de pe alt mobil. Îmi tot spuneau că nu sunt ambulanţe disponibile. Mama mea abia răsufla şi ei îmi spuneau să am răbdare!“, a declarat Vasile Timiş, fiul femeii.

Şi-a chemat un vecin în ajutor

După o jumătate de oră de încercări, Vasile Timiş a bătut la uşa unui vecin şi l-a rugat s-o transporte pe femeie la spital. „La un moment dat, la numai un kilometru de spital, ne-am intersectat cu ambulanţa. Cred că atunci mergea acasă la noi“, a mai spus fiul femeii.
Rudele bolnavei s-au revoltat pentru că nici în momentul în care au intrat în curtea spitalului nimeni nu le-a sărit în ajutor. „Am fost nevoit să caut eu o targă în spital pentru că nimeni nu vroia să o ducă la UPU. Am chemat oamenii din curtea spitalului să mă ajute. Cu mâna în gips am pus-o pe targă. O ambulanţă stătea în curtea spitalului de mai bine de o oră. Asta de ce nu a fost disponibilă?“, a mai spus fiul revoltat.
Medicii i-au acordat pacientei îngrijirile medicale de urgenţă, însă era prea târziu. Femeia a intrat în comă de gradul III, în urma accidentului cerebral suferit la domiciliu. La ora 2.30, femeia a decedat.

Serviciul de ambulanţă se apăra

Operatoarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă spune că în momentul în care s-a făcut solicitarea din Decebal, localitate aflată la 7 km de Satu Mare, toate maşinile erau pe teren, la alte intervenţii. „Un singur medic lucrează pe tură, el este singur în tot judeţul. Acesta se afla pe strada Ganea, unde o persoană era tot în comă. Cealaltă ambulanţă, cu un asistent era în Stâna, la o naştere, iar a treia în Petea, unde un bătrân era căzut pe stradă. A patra este la Cluj, transportă un pacient pentru dializă“, a declarat operatoarea Serviciului.
Ea mai susţine că primul apel primit la 112, din Decebal, a fost la ora 21.11, iar ambulanţa a pornit spre Decebal la 21.30, după ce s-a eliberat de la un alt caz.

Bugetul bate organigrama

„Suntem la aproape jumătate din necesarul de personal. Avem șapte ambulanțe, dar un singur medic pe tură. Mai mult, numărul solicitărilor s-a dublat în ultimii ani, de la circa 40-50 de solicitări pe 24 de ore, la peste 100“, afirmă Mihaela Pop, asistenta șefă de la Ambulanţă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Satu Mare susțin că posturile sunt blocate, dar că nici cele vacante nu au fost ocupate. „Ne lipsesc cel puțin cinci medici, din 12 cât prevede  organigrama, iar la asistenți și șoferi, lipsa de personal este de circa 20 %. Oricum nu ar exista buget suficient pentru salarizare“, spune Delia Dan, şef department Resurse Umane din cadrul DSP.

„În cazul unui accident vascular cerebral hemoragic, cea mai importantă este zona afectată, dar şi intervenția în cadrul unei secții de neurochirurgie, cea mai apropiată fiind însă în Baia Mare“
, susţine Diana Gavrilaş, medic de urgență din cadrul UPU Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite