A făcut cunoştinţă cu lumea sunetelor la 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Prială şi-a recăpătat parţial auzul după ce a fost operat la finalul campaniei „Ajutaţi-l pe Sorinel“, iar în prezent merge la o grădiniţă specială. Banii necesari pentru intervenţie şi cheltuieli, peste 68.000 de lei, au fost adunaţi în cadrul unei campanii.

Una dintre cele mai ample campanii umanitare organizate la Satu Mare „Ajutaţi-l pe Sorinel“ s-a încheiat cu succes. Sorinel Prială, băiatul din Agriş care în luna septembrie a acestui an va împlini şapte ani şi care  suferea de hipoacuzie bilaterală profundă, şi-a recăpătat parţial auzul în urma operaţiei la care a fost supus anul trecut, în luna august.
La doar câteva luni de la naştere, băiatul şi-a pierdut total auzul în urma unei răceli severe, iar de atunci trăia într-o lume pe care nu o putea percepe. Campania a debutat anul trecut la iniţiativa patronului agenţiei imobiliare ARRA, Aurel Răcăuţan, care a cerut sprijinul directorului Direcţiei pentru Protecţia Copilului (DPC), Adrian Marc.

Sorinel a fost operat la Cluj
„Am angrenat în campanie toate grădiniţele din municipiu, şi instituţiile, s-au desfăşurat colecte în biserici, iar oamenii de afaceri au donat bani pentru operaţia băiatului“, a mai spus Aurel Răcăuţan. Băiatul a fost operat anul trecut la Clinica ORL din Cluj-Napoca sub supravegherea medicilor Violeta Necula şi Marcel Cosgarea.
Operaţia a decurs foarte bine, dovadă fiind faptul că Sorinel a început să rostească primele cuvinte din viaţa sa. „I s-a făcut un implant cohlear. Băiatul aude acum bine şi spune frecvent câteva cuvinte: mama, tata. Şi recuperarea merge la fel de bine“, a declarat Adrian Marc, directorul DPC.
Sorinel a fost selectat din baza de date a Direcţiei pentru Protecţia Copilului. „A fost greu să decidem cine va intra în campanie, însă am ţinut cont de faptul că dacă nu se făcea rapid ceva pentru acest copil, auzul său nu se mai putea recupera“, a mai spus Adrian Marc.

Alţi doi copii ajutaţi
În urma campaniei s-au adunat într-un cont peste 68.000 de lei. Din aceşti bani s-a cumpărat aparatul cohlear pentru Sorinel în valoare de peste 34.000 de lei, iar costurile de cazare şi analizele s-au ridicat la peste 3.000 de lei.
Sorinel frecventează acum cursurile unei grădiniţe speciale din Cluj. Din banii care au rămas au mai fost ajutaţi alţi doi copii cu probleme de auz. Eric Marc Mare, de şapte ani şi Narcisa Patricia Czumbil, de opt ani. Cei doi au primit aparate auditive în valoare de peste 4.900 de lei respectiv 7.600 de lei.

Ce este hipoacuzia bilaterală
Hipoacuzia bilaterală profundă echivalează cu pierderea de auz, de peste 95 de decibeli pe ambele urechi. Boala de care a suferit Sorinel i-a afectat urechea internă şi nervul auditiv. Sunetele la o intensitate extrem de mare  sunt percepute, însă comunicarea fără un aparat auditiv este imposibilă.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite