Portret: Medvei Tünde a dat Florida pentru Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a plecat în SUA cu gândul de a sta acolo un an, dar a ajuns să petreacă trei ani în Florida, de care afirmă că s-a îndrăgostit. Aici a absolvit o şcoală superioară de asistenţă adminsitrativă, după care s-a întors în locul natal de dorul casei părinteşti.

Profil
Născută: 5 iunie 1986, Satu Mare
Studii: Manatee Technical Institute, Florida
Familie: E singură la părinţi


Medvei Tünde s-a născut la Satu Mare, loc în care şi-a urmat şi studiile până la terminarea liceului. Tânără şi ambiţioasă, pasionată de limbile moderne, s-a înscris la Facultatea de Litere din Cluj Napoca, pentru a studia Engleza. „Îmi era foarte greu, aşadar am decis să plec pentru un an în SUA şi să învăţ limba acolo. În octombrie 2006 mi-am luat zborul”, povesteşte Tünde cum a ajuns în Florida, la bunici.

Acolo, s-a îndrăgostit de soarele şi plaje şi,  petrecut nu unul, ci trei ani. „M-am îndrăgostit de soare, se plajă şi de o şcoală americană. M-am înscris la profilul de Asistenţă Adminsitrativă din cadrul Manatee Technical Institute, din Bradenton City. Am absolvit cursurile într-un an şi jumătate. Americanii au un concept educaţional diferit faţă de europeni. Şcolile se fac în ritmul fiecărui student. Dacă poţi face în doi ani o şcoală de trei ani, poţi obţine diploma fără probleme”, relatează sătmăreanca.

În timpul şcolii a avut posibilitatea de a participa la diferite concursuri între şcolile tehnice din toate statele, ceea ce i-au oferit posibilităţi să viziteze şi alte state americane: „Am reuşit să obţin câteva diplome la care, la venirea mea în SUA, nici nu visam. Chiar şi profesorii au remarcat faptul că într-un timp atât de scurt am reuşit să stăpânesc atât de bine engleza, mai ales că venisem din celălalt capăt al lumii“.

Criza şi dorul au readus-o acasă


„Din păcate, după absolvirea şcolii, a lovit criza financiară mondială, motiv pentru care tinerii absolvenţi nu prea aveau şanse să obţină un loc de muncă. Astfel am ales să profesez într-un alt domeniu”, mai spune Tünde.

Deşi în cei trei ani petrecuţi în state a reuşit să obţină mult mai multe decât şi-a propus iniţial, tânăra a ales să se întoarcă în oraşul natal. „SUA e o ţară minunată, iar statul Florida, mai ales insula Anamaria, unde locuiau bunicii, e ca o poveste. E mult verde, multă frumuseţe şi soare de dimineaţă până seara. Când ziua se termină, prefer însă să-mi pun capul pe pernă la Satu Mare. Nu aş mai da niciodată Satu Mare pentru altceva. Dorul şi iubirea faţă de părinţi m-au determinat să mă întorc. Ca noroc, încă de la venirea în ţară am obţinut un job, din care încerc să scot maximum, iar din octombrie am să mă înscriu la facultate, cel mai probabil la management”, încheie sătmăreanca.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Care a fost cel mai frumos loc în care ai fost în SUA?

M.T.: De ziua mea, bunicii m-au surprins cu o mini-vacanţă în Las Vegas. Am aflat de destinaţie abia la aeroport. Am rămas plăcut surprinsă, iar călătoria a fost o poveste.

Ce te-a impresionat cel mai mult în cei trei ani?

M.T: Am descoperit o biserică unde m-am simţi foarte bine. Americanii au alt stil de a-şi manifesta dragostea faţă de Dumenzeu, iar bisericile sunt cu totul altele decât cele din România. Mi-a plăcut foarte mult că nu se punea problema religiei, a rasei sau provenienţei. A fost un loc unde m-am simţit foarte bine, un loc care-mi lipseşte foarte mult.

CE-I PLACE:
Îi place ca, după o zi grea, să iasă cu prietenii la o cafea, să se plimbe şi să se bucure de oraşul ei natal. Totodată, îi place să stea la poveşti cu părinţii şi să citească cărţi care o ating la suflet.

CE NU-I PLACE
Minciuna şi prefăcătoria, nu-i place să stea departe de casa părintească, dar ninici oamenii răutăcioşi. În acelaşi timp, nu-i place că în bisericile din România predicile nu ajung la sufletul oamenilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite