ANCHETĂ Culisele monopolului Florisal. Cel mai scump serviciu de salubrizare din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Pușcaș, patronul Florisal
Vasile Pușcaș, patronul Florisal

Primarul municipiului Satu-Mare, Iuliu Ilyes, a introdus pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de azi un proiect care prevede prelungirea contractului cu operatorul de salubritate până în 2020. Din 2005 până în prezent, cadourile municipalității către firma de curte a edilului-șef Iuliu Ilyes s-au ținut lanț.  

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice București, Satu Mare a ocupat, în 2010, locul I în topul celor mai scumpe servicii de salubrizare pe cap de locuitor. Media la nivel naţional a fost de 49 de lei, iar sătmărenii au plătit fiecare 118 lei. Situația s-a menținut și în 2011. În același timp, în clasamentul care trasează creșterea ponderii colectării selective în 2010 faţă de 2008, Satu Mare ocupă ultimul loc, alături de alte șase județe, cu 0%. Primarul Iuliu Ilyes dorește prelungirea contractului de concesiune a serviciului public de salubrizare cu societatea Florisal, deținută de omul de afaceri Vasile Pușcaș, până în 2020, invocînd tocmai colectarea selectivă. Contractul în vigoare expiră la 30 decembrie 2013.  Patronul Florisal nu a dorit să comenteze situația.

Vot ratat

Proiectul privind prelungirea concesiunii a fost introdus de primar pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de azi, pentru a patra oară în actualul mandat. Ultimul vot negativ dat proiectului de prelungire a contractului datează din 2011. Anul trecut, CL a respins prelungirea concesionării întrucât proiectul propus spre aprobare de primarul Ilyes încălca legea. Potrivit Legii 101/2006, legea serviciului de salubrizare a localităților, concesiunea poate fi prelungită dacă societatea contractantă face dovada unei investiții proprii. Pentru a primi girul consilierilor locali, firma Florisal trebuie să dovedească cu documente financiare investiția, să demonstreze că aceasta  nu poate fi amortizată într-un termen mai scurt decât cel stabilit în proiectul de prelungire a concesiunii, anul 2020, iar municipalitatea trebuie să dovedească, la rândul ei, că nu poate suporta din bugetul propriu investiția de 2.2 milioane de lei a Florisal.

Firma nu a reușit să dovedească investiții în 2011, iar CL a respins discutarea proiectului. Primarul l-a reintrodus pe ordinea de zi a ședinței de azi invocînd, marți, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că Florisal a cheltuit 2,2 milioane de lei pentru amenajarea punctelor de colectare duală a deşeurilor amplasate în cartiere. „Potrivit prevederilor legale se poate cere o asemenea prelungire, până la amortizarea investiţiilor făcute de Florisal pe domeniul public” a afirmat primarul. Se pare că legea amintită permite prelungirea contractului de concesionare cu maxim 4 ani. Consilierii USL au anunțat ieri c nu vor vota proiectul.

Colectare duală, doar pe hârtie

Într-o discuție luna trecută cu reprezentanții Consiliului Județean al Vârstnicilor, viceprimarul Adrian Albu a refuzat să dezbată subiectul Florisal cu pensionarii, care acuzau majorarea nejustificată a tarifelor. „Eu am votat împotrivă întotdeauna, megeți la Ilyes, întrebați-l pe el” a afirmat Albu. Reținerile acestuia sunt motivate, printre altele, de minciuna din spatele colectării selective. În momentul de față, în contractele cu sătmărenii, Florisal taxează colectarea deșeurilor dual. Tariful de 7 lei pe lună de persoană cuprinde 115 litri de deșeuri umede și 85 de litri de deșeuri uscate pentru fiecare persoană. Societatea nu dispune de stație de sortare a deșeurilor, iar acestea sunt depuse nesortate la groapa ecpologică de la Doba.

Schema actelor adiționale

Din 2005 până în prezent, contractul Primărie – Florisal a fost modificat prin 25 de acte adiționale, unele la limita legalității. Oficiali din conducerea primăriei susțin că prin intermediul acestora, consiliul local a aprobat ilegal modificarea tarifelor practicate de Florisal, după voia omului de afaceri Vasile Pușcaș, fără acte din care să reiasă necesitatea scumpirilor, condiție impusă de ordinul 109 din 9 iulie 2007 emis de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. Tarifele pentru persoane fizice care au crescut de la 1,4 lei/lună în 2005 la 7,7 lei/lună în 2012, dublu pentru persoanele juridice.

Licitația câștigată de Florisal în 2005 a cuprins, la pachet, colectarea, depozitarea deșeurilor menajere și întreținerea spațiilor verzi. Până în 2012, fără nicio altă licitație, prin acte adiționale, Florisal a primit cadou, cu girul primarului Ilyes, și deszăpezirea municipiului, care a costat, în iarna 2011 – 2012, peste 4 milioane de lei, de peste două ori decît cea a Clujului. Potrivit unor surse din Primărie, anual, o treime din bugetul municipiului merge spre firma omului de afaceri Vasile Pușcaș, principalul susținător financiar al primarului Ilyes în campania electorală din 2008.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite