Satu Mare: „Xena, prinţesa războinică“ de la Paşapoarte este cercetată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poreclită de subalterni „Xena, prinţesa războinică“, pentru că strigă mult în timpul şedinţelor, şefa Serviciului de Paşapoarte, Simona Babici, este cercetată, din nou, de Corpul de Control al Direcţiei Generale de Paşapoarte (DGP) pentru abuz în serviciu.

Comisarul-şef Simona Babici, şefa Serviciului Public Comunitar de Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Satu Mare, este cercetată de Corpul de Control al Direcţiei Generale de Paşapoarte (DGP) pentru abuz în serviciu. Ana Mândruţ, o femeie din Bixad stabilită în Portugalia, o acuză pe Babici că a refuzat în mod ilegal să-i elibereze un paşaport pentru fiului ei minor. Aceasta a reclamat-o pe Babici la Instituţia Prefectului, Direcţia Generală de Paşapoarte şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor, depunând o serie de petiţii prin intermediul biroului de avocatură Hervath.


Două zile în loc de două ore
În 12 mai, Ana Mândruţ a solicitat un paşaport pentru fiul ei minor, Adelin Ionuţ Mândruţ. Femeia dispunea de toate actele necesare, inclusiv o hotărâre judecătorească executorie, definitivă şi irevocabilă, prin care îi era încredintat minorul, însă Babici i-a cerut femeii un certificat de grefă, din care să reiasă că a înaintat deja acţiunea de divorţ. „M-a ţinut două ore în birou, după care mi-a spus că dacă mai fac gură, îmi va da paşaportul peste o săptămână“, se arată în petiţia trimisă de Ana Mândruţ instituţiilor din subordinea MAI. Serviciul din Satu Mare a fost unul dintre primele din ţară care a implementat proiectul „paşaportul ultrarapid“, cu eliberarea documentului în două ore.
În 13 mai, Ana Mândruţ a revenit la ghişeu cu actul solicitat. „Mi s-a spus să revin după paşaport peste două ore, dar, în aproximativ 30 de minute de la predarea actelor, am fost sunată şi mi s-a spus că actul va fi eliberat doar peste câteva zile“, a declarat autoarea petiţiei. Femeia, care risca să-şi piardă locul de muncă din Portugalia şi care îşi prelungise deja cu două zile, contra cost, valabiliatea biletelor de avion, în aşteptarea paşaportului, şi-a sunat avocata, cu care a revenit la ghişeu peste încă o zi. „M-am dus cu ea acolo şi a dat-o cotită, că nu e sigură, că trebuie să afle nu ştiu ce de la Bucureşti, dar i-a dat paşaportul imediat“, a declarat, pentru ADS, avocata Ildiko Hervath.
Control de la Bucureşti
Miercuri, 15 iunie, comisarul şef Mihai Mareş şi inspectorul principal Ştefan Ieşanu, din Corpul de Control al DGP s-au aflat la Satu Mare pentru a verifica acuzaţiile aduse şefei de la Paşapoarte.
Prefectul Radu Giurcă susţine că nu este prima dată când are probleme legate de activitatea şefei de la Paşapoarte. „Nu este prima sesizare care atrage atenţia asupra Simonei Babici. Pentru toate sesizările urmăm calea legală, sesizăm superiorii de la Bucureşti“, a declarat prefectul. Potrivit afirmaţiilor sale, reprezentanţii DGP nu au trimis până în prezent nicio concluzie cu privire la rezultatele controlului efectuat la Satu Mare. Prefectul susţine că în ultimii ani i-a dat Simonei Babici mai multe calificative negative, precum „slab“ sau „insuficient“, în rapoartele de evaluare a activităţii şi că acestea au fost corectate în „bine“ la contestaţiile rezolvate de Direcţia Generală de Paşapoarte.
Petiţia Anei Mândruţ este cea de-a patra depusă împotriva şefei serviciului sătmărean la instituţiile din subordinea MAI de la începutul anului 2010.
Simona Babici a mai fost cercetată, printre altele, pentru că şi-a pus o subalternă să-i facă pedichiura în birou, acuzaţii menţionate într-o petiţie depusă la MAI, şi pentru o faptă de însuşirea a bunului găsit, prevăzută la articolul 121 din Codul Penal şi pedepsită cu închisoarea de la o lună la trei luni sau amendă.
NUP în cazul inelului găsit
În acest din urmă caz, Simona Babici a primit, la începutul acestui an, o soluţie de Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) la Tribunalul Satu Mare, în dosarul 216/P/2010, în care a fost cercetată pentru infracţiunea de însuşire a bunului găsit. În 2006, în incinta Serviciului de Paşapoarte Satu Mare a fost găsită o verighetă din aur de 18 karate, iar Babici a fost acuzată că nu a raportat la poliţie în 10 zile găsirea obiectului, aşa cum prevede legea.
În 2009, imediat după prescrierea răspunderii penale, adică după trecerea a trei ani de la săvârşirea faptei, Babici i-a dat dispoziţie unui subaltern să vândă verigheta contra sumei de 350 de lei. În urma unei petiţii depuse la minister, Corpul de Control al MAI a sosit la Satu Mare pentru a demara cercetări în 3 martie 2010, iar ulterior Serviciul de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare a preluat ancheta. Inelul, înstrăinat în septembrie 2009, a fost predat de Babici la IPJ abia în 22 iunie 2010, după demararea lucrării penale şi figurează acum ca prezent în camera de corpuri delicte a Poliţiei municipale.
Mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Paşapoarte au declarat la audieri că Babici ar fi înlocuit inelul pentru a scăpa de acuzaţii şi că originalul a fost, de fapt, vândut. „Simona Babici ne-a arătat verigheta adusă înapoi de la bijutier, însă era o altă verighetă, nu cea pe care am dus-o la vânzare“, se arată în declaraţia dată la audieri de Angela Costinaş, o angajată de la SPCEEPS.
„În conformitate cu prevederile art. 121 coroborat cu art. 122 litera E, fapta de însuşire a bunului găsit s-a prescris“, se arată în referatul poliţiei înaintat Parchetului.
Birou transformat în salon de cosmetică
În urmă cu aproximativ doi ani, Babici a fost sancţionată cu 5% din salariu pentru că şi-a pus o subalternă să-i facă manichiura şi pedichiura în birou. „Prestatoarea de servicii“ era Timea Marghitai, o angajată a Serviciului de Paşapoarte care lucrase anterior în străinătate într-un salon de cosmetică. Ea a confirmat faptul că i-a făcut pedichiura la birou şefei sale, însă a refuzat să facă declaraţii.
Numire dubioasă în funcţie
Simona Babici a fost numită şef al SPCEEPS în septembrie 2004. Medicul şef al Centrului Militar Judeţean (CMJ), comisarul-şef Niţă Buor Golea, care a fost timp de peste două decenii medicul cadrelor MAI din judeţ, a refuzat în două rânduri să-şi pună parafa pe avizul care i-ar fi permis Simonei Babici să se înscrie la concurs. Babici a obţinut însă avizul medical la Bucureşti. „Doamna suferea de o hipofuncţie tiroidiană neglijată cu manifestări secundare de natură psihică. (...) Afecțiunea este asociată cu descărcări emoționale și ieșiri necontrolate. Am făcut şi un referat medical, l-a cerut Bucureştiul, însă, din vrerea unui şef de la paşapoarte, Sime, care era pe vremea aia adjunct, s-a trecut peste ce am zis eu“, a declarat Golea.
Simona Babici neagă acuzaţiile
Simona Babici a refuzat o întâlnire cu reporterul ADS. Într-o scurtă discuţie telefonică, ea ne-a îndemnat să discutăm cu superiorii ei. „Eu mi-am informat superiorii că v-aţi interesat de mine. Vizavi de dosarul cu inelul, ştiţi rezultatul dosarului. Declaraţiile au fost mincinoase. Nu a fost nicio însuşire a bunului găsit. Ce scrie in rezolutia aia, aia este. Scrie in rezoluţie tot. Dacă doriţi mai multe informaţii vă rog să vă adresaţi Parchetului, să mergeţi la dosar... În rest, nu mai am nimic de comentat. Vorbiţi cu Daliana Lazăr (n.r. purtătorul de cuvânt al Prefecturii Satu Mare)“, a spus Simona Babici.

Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte Xena, prinţesa războinică de la paşapoarte
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite