ANALIZĂ Economia mitei. Cifrele de afaceri ale șpăgarilor din Oaș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea Naţional Co&Ing SRL a executat asfaltarea mai multor străzi din Negrești-Oaș
Societatea Naţional Co&Ing SRL a executat asfaltarea mai multor străzi din Negrești-Oaș

Ioan Ciocan și Vasile Ștrango, personajele din cazurile de luare de mită și trafic de influență care au zguduit județul Satu Mare de la începutul acestui an, sunt milionari. Banii „jucați” în spatele dosarelor „Mită pentru Borbely” și, mai nou, în dosarul Marianei Popa și Ioan Ulici (una șefă peste învățământ, celălalt fost șef al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare) sunt de ordinul milioanelor și z

Fără mita din 2009, societatea lui Ștrango mergea pe minus
Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, firma deținută de Vasile Ștrango, Naţional Co&Ing SRL Negreşti Oaş a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de 2.520.890 de lei și un profit brut de 81.000 de lei. Un million de lei din cifra de afaceri pe 2009 este valoarea contractului vizat în dosarul DNA. Anul 2010 a adus pentru societatea deținută de omul de afaceri un profit sporit, 451.313 lei la o cifră de afaceri netă de 2.710.072 de lei.
Vasile Ștrango, administrator la SC Naţional Co& Ing SRL Negreşti Oaş, este acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită împreună cu șefa Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare Mariana Popa și fostul adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare Ioan Ulici. Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioan Ulici, la vemea aceea director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins de la Vasile Ştrango 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de Inspectoratul Şcolar Satu Mare către firma sa. Ioan Ulici a intervenit pe lângă Mariana Popa, inspectorul general școlar, pentru ca aceasta să dispună achitarea unei părți din contravaloarea unor lucrări de extindere şi reabilitare executate de firma lui Ştrango la o unitate şcolară din județ.
Citește și „Inspectorul general școlar Mariana Popa și fostul adjunct al finanțelor Ioan Ulici, trimiși în judecată de DNA”
Mariana Popa, președintele organizației județene de femei a PDL, a dat drumul la bani doar după ce Ştrango a „donat” 3.000 de lei, (3% din contravaloarea lucrărilor) pentru filiala locală a PDL. DNA a luat la puricat registrele contabile ale organziației județene Satu Mare a PDL. Fostul adjunct al finanțelor Ioan Ulici este și el membru PDL, soțul trezorierului Organizației Județne a PDL Satu Mare, Cristina Ulici.
Lucrările lui Ștrango
Omul de afaceri Vasile Ștrango a blocat, la sfârșitul anului trecut, conturile unei grădinițe din orașul Livada, județul Satu Mare, după ce Inspectoratul Școlar a întârziat plata a 300.000 de lei către firma sa, Naţional Co&Ing. Suma reprezenta contravaloarea lucrărilor de reabilitare pe care societatea negreșteană le-a efectuat la instituția de învățământ. În 4 decembrie 2010, personalul din grădiniță, cu salariile blocate de demersul lui Ștrango, a declanșat o grevă japoneză. Mariana Popa „a dat drumul” banilor după o serie de discuții purtate la Ministerul Învățământului.
În ultimii doi ani, societatea a executat lucrări de reabilitare la mai multe școli din județul Satu Mare, precum cele din comunele Pomi şi Cehal, iar în prezent lucrează la executarea căminului cultural din comuna Căuaş. Firma Naţional Co&Inc Negreşti-Oaş a mai câştigat licitaţia pentru reabilitarea unui imobil din Seini, judeţul Maramureş, ocupat de Centrul internaţional de afaceri româno-ucrainean.
LESCACI COM, PROFIT ASTRONOMIC
Societatea Lescaci Com deținută de Ioan Ciocan, cercetat în dosarul „Mită pentru Borbely” a încheiat ultimii doi ani cu cifre de afaceri și profituri ieșite din comun. Societatea figurează pe site-ul Ministerului Finanțelor cu o cifră de afaceri de 56,8 milioane de lei și un profit de 5,3 milioane de lei în 2009. Anul trecut, cifra de afaceri a societății a urcat la 90,9 milioane de lei, iar profitul la 11,8 milioane de lei.
Ioan Ciocan, patronul Lescaci Com SRL Negrești-Oaș este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi cumpărat influenţa ministrului Borbely Laszlo prin intermediul consilierului personal al ministrului, Szepessy Szabolcs. Ciocan ar fi renovat, pe cheltuiala firmei sale, 20.000 euro, un apartament aflat în proprietatea familiei ministrului. Potrivit DNA, „lucrările la apartament au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie".
Citește aici cum lucrează mafia oșenească
Înainte de venirea lui Borbely la Mediu, firma negreşteană Lescaci Com adunase contracte în valoare de 1,2 milioane de euro din bani publici. Odată cu numirea lui Borbely la cârma ministerului, valoarea contractelor cu statul a crescut la 20 de milioane de euro, în doar doi ani.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite