ALERTĂ! Focar de turbare în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi la ora actuală, zeci de maidanezi îşi duc veacul pe străzile din municipiu
Şi la ora actuală, zeci de maidanezi îşi duc veacul pe străzile din municipiu

O vulpe turbată a fost prinsă sâmbătă dimineaţa în curtea bisericii Sfiinţii Mihail şi Gavril din centrul municipiului. Cu toate că a fost capturată şi incinerată, autorităţiile locale se tem că ar putea exista şi alte animale care au intrat în contact cu animalul turbat, iar acum caută soluţii pentru rezolvarea problemei.

Autorităţile locale sunt în alertă după ce o vulpe turbată a dat târcoale sâmbătă dimineaţa în municipiul Satu Mare, muşcând totodată şi o pisică. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Satu Mare sunt îngrijoraţi pentru că nu ştiu dacă vulpea a mai intrat în contact şi cu alţi maidanezi. Atât Primăria cât şi Prefectură caută acum soluţii pentru a rezolva problema.
Sâmbătă dimineaţa, o vulpe a fost identificată în curtea bisericii Sfiinţii Mihail şi Gavril din centrul municipiului Satu Mare. Jandarmii au reuşit să o prindă, iar în urma probelor prelevate s-a constatat că aceasta avea rabie. Mai mult, înainte de a fi capturată şi incinerată, vulpea a muşcat şi o pisică. „De sâmbătă dimineaţa am intrat în stare de alertă. 10 medici  veterinari au fost convocaţi pentru a rezolva problema. Pentru că urma să se ţină spujba de înviere în curtea bisericii şi pentru că s-a confirmat prezenţa rabiei la vulpe, s-a luat măsura izolării locului, respectiv a dezinfecţiei. De azi se declară focar de rabie în municipiul Satu Mare“, a declarat Dorin Maurer, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

Capcane amplasate pentru prinderea pisicii

Cinci cuşti au fost amplasate pe raza curţii bisericii pentru a prinde pisica turbată. Abia duminică dimineaţa s-a reuşit capturarea ei. „Problema este pe jumătate rezolvată. Azi urmează să avem o întrevedere cu primarul Iuliu Ilyes pentru a vedea ce soluţii s-ar putea lua. Un semn mare de întrebare ne pune prezenţa vulpii în municipiul Satu Mare, dar mai ales posibilitatea ca aceasta să fi intrat în contact direct şi cu alţi maidanezi“, a declarat Dorin Maurer.

Comandament de urgenţă

Azi, reprezentanţii Primăriei dar şi a Prefecturii Satu Mare se întrunesc într-o şedinţă pentru a pune la bătaie planul de atac. Primarul Iuliu Ilyes, totodată preşedintele Centrului Local de Combatere a Epizotiilor şi prefectul Radu Giurcă, preşedintele Centrului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă caută soluţii. „Vom discuta azi cu mai mulţi specialişti pentru a se cauta soluţii“, a spus Iuliu Ilyes. Prefectul spune că populaţia nu trebuie să intre în panică. „Situaţia se va rezolva, sătmărenii nu trebuie să se alerteze“, a declarat Radu Giurcă.

Urmăreşte satu-mare.adevarul.ro pentru a vedea ce măsuri vor lua edilii locali

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite