50 de milioane de euro pentru drumurile judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării se vor reabilita 250 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale. Valoarea lucrărilor se ridică la 50 de milioane de euro, banii fiind alocaţi printr-un credit de angajament al Ministerului Dezvoltării.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a anunţat că Guvernul a aprobat sumele necesare pentru programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, prin care vor fi reabilitaţi 10.000 de kilometri de drumuri în perioada 2011 - 2015. Din judeţul Satu Mare vor fi cuprinse în acest program drumuri judeţene şi locale în lungime de 250 de kilometri.
„Am fost anunţaţi că vom beneficia de aceste lucrări în valoare de 50 de milioane de euro. Putem spune că judeţul Satu Mare se numără printre primele judeţe care a intrat în acest program. Noi am trimis documentele necesare încă la începutul anului, iar săptămâna viitoare toate documentele vor fi analizate de o comisie din partea ministrului. Se vor selecta dosarele şi se vor stabili drumurile care vor intra în program“, a declarat Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean.

Se semnează actele pentru finanţare
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, responsabil de acest proiect, dosarul trimis de administraţia din Satu Mare cuprinde o listă cu drumuri care trebuie reabilitate, care au o lungime totală de 350 de kilometri. „Aproximativ 350 de kilometri sunt menţionaţi în dosarele pe care le-am înaintat Ministerului, însă, din cât ştim noi, doar 250 vor fi reabilitaţi“, a precizat Mircea Govor.
Oficialii sătmăreni vor merge, săptămâna viitoare, alături de colegii din Maramureş, la Bucureşti pentru a semna contractul de finanţare.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a mai precizat că licitaţia se va derula în comun pentru Satu Mare şi Maramureş şi că firmele câştigătoare vor trebui să dispună de bugetul necesar pentru începerea lucrărilor. „Vorbim de firme mari, care îşi vor încasa banii investiţii în 4-5 ani. Este o şansă unică penzru noi, deoarece fondurile bugetare din acest an abia ne ajung pentru întreţinerea drumurilor nicidecum pentru reabilitări. Avem doar 12 milioane de lei pe acest an“, a explicat preşedintele Csehi. El spune că costul unui kilometru de asfalt turnat într-un singur strat se ridică la 300.000 de lei. „În întreg judeţul avem probleme mari cu asfaltul, iar majoritatea drumurilor nu au fundaţie şi nu rezistă la traficul actual“, susţine Csehi. Unul dintre drumurile judeţene propus să intre în programul de reabilitare este ce cuprins între Oraşu Nou şi limita de judeţ, cu Maramureş, care deserveşte întreaga regiune.

Cifre: 50 de milioane de euro este valoarea învestiţiilor pe drumurile din Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite