40 de sirene „inteligente“ vor da alarma în Sătmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a câştigat un proiect în valoare de peste 1,9 milioane de euro, fonduri europene. Proiectul prevede instalarea, de luna viitoare, a celor 40 de sirene în localităţi cu risc de inundaţii. Sirenele permit şi transmitere de semnale vocale în caz de inundaţii, cutremur sau incendii.

40 de sirene de alarmare a populaţiei în caz de inundaţii, cutremur sau incendii vor fi amplasate în tot atâtea localităţi din judeţ, de luna viitoare. Sirenele vor funcţiona prin unde radio şi vor fi coordonate de la un centru operaţional ce va fi amenajat la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş“ Satu Mare. Proiectul face parte din programul de cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013 şi are ca termen de implementare 18 luni.  Valoarea acestuia se ridică la peste 1.900.000 de euro din care, de cea mai mare sumă, de peste 1.500.000 de euro, va beneficia partea română.

Zone inundabile 

La sediul fiecărei primării din cele 40 de localităţi ce vor fi conectate la sistem se va amenaja câte o cabină de recepţie unde un angajat va primi o staţie prin care îi vor fi transmise mesajele de la centrala-mamă. „Nu e necesar ca acel om să stea în permanenţă în acea cabină. El va primi o staţie prin care îi vor fi comunicate toate datele. Cele 40 de localităţi alese sunt zone inundabile şi tocmai din această cauză au fost alese pentru implementarea proiectului care, pe viitor, se va extinde în întreg judeţul“, a declarat colonelul Iulian Burz, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. 

Sirenele, la 25-30 metri înălţime

Sirenele vor fi amplasate în locuri înalte, la aproximativ 25-30 de metri înălţime pentru ca mesajele transmise să ajungă la cât mai multe persoane. „Am căutat zone şi clădiri înalte. Sirenele vor fi amplasate la aproximativ 25 cel puţin 30 de metri înălţime. Deasemenea sirenele  vor avea înregistrate mesaje prestabilite prin care vor oferi populaţiei dintr-o zonă aflată în pericol mesaje folositoare, ca de exemplu în caz de evacuare să nu uite să îşi ia din casă cartea de identitate sau să inchidă robinetul de la apă“, a mai explicat colonelul Iulian Burz. Întregul sistem va fi compus din echipamente IT,  servere pentru aplicaţii, software, echipamente de reţea şi va fi conectat la reţeaua de comunicaţii prin microunde existentă şi funcţională între Nyiregyhaza şi Satu Mare, şi care va fi extinsă în cadrul acestui parteneriat. „Prin acest sistem vom putea comunica direct cu cetăţenii. Ei vor auzi direct mesajele pe care le vom transmite iar intervenţiile vor fi mult mai rapide“, a încheiat colonelul Iulian Burz. Consiliul Judeţean a contribuit la acest proiect cu peste 31.000 de euro.

De ce sunt inteligente?

Sirenele ce se vor instala de luna viitoare sunt inteligente întrucât conţin nişte circuite electronice care permit nu numai transmiterea semnalelor de alarmare ,aşa cum fac sirenele clasice, ci transmit şi semnale vocale. De asemenea, acestea pot fi conectate si prin radio nu doar prin fir, cum se întâmplă în cazul celor clasice. În plus, sirenele se pot adapta şi conecta şi la sisteme de înştiinţare în caz de dezastre.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite