300 de ani de la Pacea de la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 29 aprilie 1711, la Satu Mare se semna tratatul de pace care punea punct unei răscoale de opt ani a nobilimii maghiare din Ardeal. Tratatul de pace a fost semnat de Alexandru Karoly, general în armata lui Francisc Rákóczi al II-lea, conducătorul răscoalei, şi Ioan Palffy, general delegat al împăratului Carol al VI-lea.

În data de 29 aprilie 1711, la Satu Mare a fost semnat tratatul de pace după 8 ani de răscoale care au cuprins mai multe zone ale Transilvaniei.
Răscoala a izbucnit în 1703, în fruntea ei aflându-se Rákóczi Francisc. Nobilimea maghiară din Ardeal nu a acceptat ocupaţia austriacă şi separarea de Ungaria recent refăcută ca stat şi începe un război împotriva Austriei. „Sunt mai multe motive ale izbucnirii răscoalei. Cele mai importante sunt impozitele mărite după revenirea Casei de Habsburg, lipsa locurilor de muncă după destrămarea cetăţilor şi încercarea Casei de Habsburg de a diminua privilegiile nobililor. Răscoala a cuprins toată Transilvania, cu excepţia zonei de Sud, din jurul Sibiului“, a explicat Diana Iagăr, muzeograf-în cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.
Semnatarii tratatului de pace de la 1711 sunt Alexandru Karoly, general în armata lui Francisc Rakoczy al II-lea, şi Ioan Palffy, general al armatei Austriei, delegat de împărat. Evenimentul a avut loc într-o clădire amplasată pe locul în care este astăzi Muzeul de Artă şi care servea ca depozit al cetăţii Satu Mare.
Tratat semnat în lipsa lui Francisc Rakoczy
Pacea de la Satu Mare s-a semnat în lipsa lui Francisc Rakoczy. Acesta se afla în Polonia după ajutor militar. „Pacea s-a semnat în lipsa lui Francisc Rakoczy care se afla în Polonia, unde încerca să obţină un eventual sprijin militar internaţional din partea lui Petru I, ţarul Rusiei, pentru susţinerea răscoalei. Armata se afla la Moftin, iar conducătorii răscoalei erau la Satu Mare. Tratativele au fost duse în clădirea ce servea ca depozit al cetăţii, pe locul în care se află acum Muzeul de Artă“, a mai declarat Diana Iagăr.
Obelisc la Moftin
Un obelisc ridicat în localitatea Moftin, în spatele gării, aminteşte de evenimentele din aprilie 1711. Aici este aşteptat, mâine, să depună coroane de flori, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. „Acest eveniment transformă pentru o zi oraşul Satu Mare într-un centru istoric european. Pacea de la Satu Mare a avut impact internaţional. Nu avem voie să uităm evenimentele care s-au petrecut în urmă cu 300 de ani pe meleagurile noastre“, mai spune Diana Iagăr.
Casa de Habsburg a înăbuşit răscoala în aprilie 1711, iar Francisc Rakoczy a fugit în Franţa, unde a primit azil din partea lui Ludovic al XIV-lea. În anul 1713 se mută în Turcia la Rodosto, unde locuieşte până la moartea sa, în anul 1735.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite