14 plăci de granit pentru victimele Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele evreilor sătmăreni masacraţi în lagărele naziste vor fi gravate pe zidurile Sinagogii „Share Tora“ . Comunitatea Evreilor şi Primăria Satu Mare au apelat la un program european, care oferă finanţare pentru acţiuni de comemorare a victimelor nazismului şi stalinismului.

Numele a 13.000 de evrei sătmăreni care au pierit în lagărele de exterminare naziste, majoritatea la Auschwitz-Birkenau, vor fi inscripționate pe plăci de granit. Acestea vor fi montate pe pereții sinagogii „Share Tora“ din municipiul Satu Mare. Comunitatea Evreilor împreună cu Primăria a întocmit şi depus un proiect european în acest sens, valoarea acestuia ridicându-se la aproximativ 35.000 de euro. Autorităţile locale speră ca proiectul să fie finalizat până în 9 octombrie 2011, de Ziua Holocaustului. 14 plăci de granit sunt necesare pentru cele 13.000 de nume.  

19.000 de evrei sătmăreni au fost duşi în lagăre

Numărul evreilor sătmăreni care au fost transportaţi în lagărele naziste se ridică la aproximativ 19.000, însă profesorul Gyuri Elefant, stabilit în Israel, a reuşit să identifice, până în prezent, cele 13.000 de persoane care au murit în lagărele de concentrare. „Ştim sigur că au fost 19.000 de evrei. Ei au fost trimiși în lagăre cu șase garnituri de tren. Au fost adunați într-un ghetou din centrul orașului, unde au fost ținuți aproximativ două săptămâni. Locuiau câte cinci sau șase familii într-o casă. În drum spre lagăre, mulţi dintre ei au sărit din trenuri, după ce au rupt podelele vagoanelor, și au reușit să scape. Alții însă au murit pe șine, călcaţi de tren“, a declarat Nicolae Decsey, președintele Comunității Evreiești din Satu Mare. Acesta spune că mai există o dovadă a deportării celor 19.000 de oameni: în gara Kosice-Slovacia s-a întocmit o listă în momentul în care autorităţile maghiare au predat evreii către germani. „Un ofiţer maghiar nu a vrut să predea transportul până nu a făcut o listă cu numele oamenilor. Pe acea listă figurau peste 18.000 de evrei din Satu Mare“, a mai precizat Nicolae Decsei.

O placă comemorativă a fost amplasată în anul 2004

În urmă cu câţiva ani, la cererea unor aparţinători ai victimelor Holocaustului, pe pereţii Sinagogii a fost amplasată prima placă comemorativă. Alte nume au fost gravate pe plăci în cimitirul evreiesc din Carei. Plăcile de granit sunt realizate într-un atelier din oraş. Satu Mare a fost unul dintre cele mai importante centre rabinice ale Transilvaniei. Sinagoga „Share Tora“ a fost construită în perioada 1852 şi 1858.

cifre
35.000 de euro este valoarea proiectului derulat de Comunitatea Evreiască şi Primărie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite