11 jurişti sătmăreni dau admitere la Institutul Naţional al Magistraturii în ianuarie-februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 11 din cei 1978 de români înscrişi la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) sunt din Satu Mare. Numărul candidaţilor localnici este cu 13 mai mic comparativ cu cel din sesiunea iunie-septembrie, când 24 din cei 3119 au fost din Satu Mare.

Doar 0,55% din candidaţii înscrişi la concursul de admitere la INM sesiunea decembrie 2010-februarie 2011 şi-au depus dosarele prin Tribunalul şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, acesta reprezentând procentul de interes al juriştilor sătmăreni faţă de instituţia formatoare de magistraţi.
Dacă la ultimul concurs de admitere, sesiune iunie-septembrie 2010 din cei 3119 candidaţi, 24 au fost din judeţul nostru, acum numărul a scăzut 11 din 1978 de înscrieri.
Din cei 1978 înscrişi, 5 au fost respinşi pe motive ce privesc neîndeplinirea condiţiilor de înscriere – cum ar fi licenţa în drept sau cazierul fiscal -, iar alţi 19 candidaţi şi-au retras dosarele. Astfel, în concurs au rămas 1954 de jurişti români, ce vor fi admişi pe cele 100 de posturi scoase la concurs, respectiv 50 de judecător şi 50 de procurori.
Dacă în urma concursului nu vor promova examenul de admitere un număr suficient de candidaţi, restul posturilor de până la 100 vor rămâne neocupate. Punctajul minim obligatoriu la proba scrisă este 70.
La examenul din vară doar 68 din cei peste 3100 au fost admişi pe cele 200 de posturi scoase la concurs, acesta fiind şi motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să organizeze o nouă ediţie pentru 2010.
Candidaţii care vor fi declaraţi admişi la proba scrisă din 23 ianuarie, ce va consta într-un test grilă format din 100 de întrebări din patru mateii (Drept Civil şi Drept Procesual Civil, respectiv Drept Penal şi Drept Procesual Penal), aceştia vor avea de trecut şi testul de raţionament logic din 6 februarie şi interviul final ce se va desfăşura în perioada 7-16 februarie.
În vară, din cei 68 de admişi, un singur candidat a fost sătmărean, respectiv Kegyes Monica, care a reuşit cu 71 de puncte.
La această sesiune s-au înscris Dora Armaziu, Mitruţ Ciorba, Mihai Ciorcaş, Octavian Costinaş, Florin Gal, Ana Lazăr, Tiberiu Meszaros, Irimescu Moiş, Ramona Petrovai, Codruţa Por şi Andrea Stănică. Niciunul din cei 11 sătmăreni nu şi-a retras dosarul şi nici nu a fost respins.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite