„Vin de 40 de ani în piaţă. Ce e aia factură?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli consideră aberantă măsura intrată în vigoare azi, potrivit căreia sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului. Dacă situaţia nu se va schimba, ţăranii sunt decişi să iasă în stradă. Ei acuză faptul că de pe urma noilor reglementări beneficiază doar bişniţarii.

De astăzi, cei care nu s-au înscris în evidențele Registrului Comerțului riscă să fie dați afară din piețe, conform OUG 44/2008, care prevede că țaranii trebuie să aibă case de marcat, să țină contabilitate și să taie facturi. Producătorii sătmăreni sunt revoltați și spun că vor rămâne fără nicio sursă de venit.

De 40 de ani în piaţă

 „Vin de 40 de ani în piață și încerc să-mi câștig existența. Eu nu știu ce înseamnă casă de marcat, facturi, chitanță. Nu am nici telefon mobil. Cum să mă descurc eu la casa de marcat? De 40 de ani, în fiecare zi, fac același lucru. Nu știu ce se va întâmpla cu mine“, a spus Aurelia David, de 63 de ani.
Acesta susține că abia reușește să-și întrețină familia din ce vinde la piaţă. „Am doi nepoței pe care încerc să-i ajut. Copilul meu muncește pe câmp alături de mine. În piață este aberant să ceri casă de marcat sau facturi. Eu voi vinde în continuare în acest fel. Dacă voi fi amendată, nu știu ce se va întâmpla“,a mai spus Aurelia David.

image

CITEŞTE ŞI:
Braşov: De astăzi, ţăranii fără „ştampilă“ nu mai au voie în pieţe

„Le sporim bișnițarilor veniturile“

Țăranii cred că măsura intrată în vigoare de azi va  încuraja intermediarii. „Dacă până acum ne-am putut vinde marfa, de azi încolo vom fi obligați să cumpăram de la intermediari, să le sporim bișnițarilor veniturile. Dacă va fi obligatorie, noi ne vom răscula,așa cum s-a întâmplat în urmă cu sute de ani. O altă variantă ar fi să lăsăm toate legumele să putrezească pe câmp“, a spus Costel Mureșan, un țăran care vinde varză în piață  de patru ani de zile. „Subvenția la un hectar de pământ este 100 de euro, salariile sunt în continuare mici, de pensii nu se mai pune problema. De ce nu primim un ajutor semnificativ, cum să ne putem întreține? Dacă s-ar realiza acestea, cu siguranță nu ne-ar deranja casa de marcat“, a spus şi Maria Hanos, care a decis să ia o primă măsură: va scumpi produsele.

image

Autorităţile, în ceaţă

În această dimineață, niciun reprezentant al Comisariariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare nu a verificat micii producători. „Deocamdată nu am primit niciun ordin de la centru referitor la măsura prevăzută în OUG 44/2008. Probabil în zilele următoare, după ce se va mai discuta la nivel central, vom știi exact ce avem de făcut“, a declarat Valentin Breban, directorul coordonator al Oficiului Județean pentru Protrecția Consumatorului Satu Mare.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite