„Urgenţele“ au devenit hotel pentru boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor se ocupă zilnic, iarna, de cazuri sociale care aglomerează spaţiile şi cresc timpul de aşteptare pentru bolnavi. Aceștia se plâng de numărul mare de oameni ai străzii pe care sunt nevoiţi să îi consulte anual.

Munca medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (UPU) Satu Mare este îngreunată, zilnic, de cazurile sociale. „La «Urgenţe» trebuie să consultăm pe toată lumea, indiferent de statut. Cu oamenii străzii, însă, pierdem timp preţios deoarece trebuie să-i spălăm, să-i deratizăm, să le schimbăm hainele. De regulă, iarna vin şi stau pe hol, pe calorifere“, a declarat Adriana Moldovan, medicul şef de la UPU.

Ajung sub influenţa alcoolului
Aceasta mai spune că oamenilor străzii au adeseori o stare de sănătate precară din cauza malnutriţiei şi uneori sunt aflaţi sub influenţa alcoolului, li se administrează perfuzii şi primesc aproape un tratament hotelier. „Aceste cazuri aglomerează activitatea noastră şi din păcate se întâmplă să crească şi timpul de aşteptare al celorlalţi pacienţi“, mai spune medicul Moldovan. 

Poliţia Comunitară a primit dispoziţie, de anul trecut, ca numai în cazurile grave oamenii străzii să fie duşi la spital.
Potrivit Serviciului Public de Asistenţă Socială, spitalul, prin asistentul lor social, trebuie să rezolve aceste cazuri şi să-i îndrume spre Adăpostul de Noapte. Acesta însă are doar 60 de locuri permanent ocupate astfel că spitalul reprezintă un refugiu al acestor cazuri sociale. 
Numai anul trecut peste 1.000 de consultaţii din cele 60.000 de la UPU au fost acordate oamenilor străzii. „Vin periodic. Sunt de obicei aceiaşi şi se anunţă între ei când sunt eventuale situaţii în care nu ar putea beneficia de serviciile noastre. De exemplu, în aceste zile când desfăşurăm renovări, cazurile acestea au mai scăzut. Se pare că sunt deranjaţi de gălăgie şi de lipsa confortului din timpul lucrărilor“, a mai spus medicul-şef de la UPU.

„Este problema primarilor“  
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, afirmă că unităţile spitaliceşti nu ar trebui să fie aglomerate de aceste cazuri şi că primăriile de care aparţin oamenii străzii ar trebui să îi ia în primire.
„Este o nenorocire pentru spital să cheltuie o groază de bani cu oamenii străzii internaţi în locul bolnavilor şi ocupă paturile. Mulţi dintre aceştia nu domiciliază pe raza municipiului, iar primarii din judeţ ar trebui să înfiinţeze adăposturi pentru a prelua aceste cazuri. Din păcate, fondurile sunt problema“, a declarat Mircea Govor.


Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite