„Ocean Mare“ se joacă, în premieră, la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa „Ocean Mare“ este o dramatizare a romanului omonim, de Alessandro Baricco, publicat în 1993
Piesa „Ocean Mare“ este o dramatizare a romanului omonim, de Alessandro Baricco, publicat în 1993

ASTĂZI, ORA 19.00.  Piesa se va juca în premieră naţională pe scena Teatrului de Nord, cu actori sătmăreni, în regia lui Ovidiu Caiţa. „Ocean Mare“ de Alessandro Baricco, în regia lui Ovidiu Caiţa o piesă  suprarealistă cu efecte speciale. Preţul unui bilet este de 20 de lei.

În premiera naţională, dramatizarea romanului „Ocean Mare“, de Alessandro Baricco, le oferă iubitorilor de teatru din Satu Mare şansa de a vedea un altfel de teatru, diseară, de la ora 19.00. „Publicul sătmărean este un public avizat. Iubitorii de teatru din Satu Mare au posibilitatea în această seară să vadă un altfel de teatru, este o piesă suprarealistă, bazată pe imagine şi stare. Este un lucru foarte bun ca într-o stagiune, să punem în scenă şi astfel de modalităţi de abordare a teatrului“, spune Andrei Mihalache, directorul Teatrului de Nord Satu Mare. Acesta mai spune că în distribuţia de excepţie a piesei, joacă şi doi actori ai secţiei maghiare, Ágnes Lörincz şi Rappert Gábor.

Mirajul mării

Locul de desfăşurare a personajelor ultrapoetizate este un han de la ţărmul mării. Piesa începe însă cu descrierea plastică a unei stări, a unui topic mai degrabă senzitiv. „ Nisip cât vezi cu ochii, între ultimele coline şi mare – marea – în aerul rece al unei după-amieze ca şi trecute şi binecuvântate de vântul care suflă întotdeauna dinspre nord. Plaja. Şi marea. Ar putea fi perfecţiunea“, spune unul dintre personaje în deschiderea piesei.
Personaje precum profesorul Bartlebloom, jucat ireproşabil de Radu Botar, care, vrea să afle, prin metode ştiinţifice punctul unde se sfârşeste marea, sau pictorul Plasson, care vrea să picteze marea folosind doar apă de mare, transferă citirea expresivităţilor la graniţa dintre naraţiune şi filosofie. Toate personajele se manifestă sub stigmatul unui control misterios al mării.  „Este teatru contemporan, plastic, o partitură foarte bună pentru actori. Echipa teatrală a reuşit să se muleze perfect pe viziunea regizorală“, spune regizorul Ovidiu Caiţa.

Roluri solicitante
La avanpremiera de sâmbătă, echipa teatrală a reuşit coagularea întregii puneri în scenă, iar regia tehnică a retuşat detalii extreme de importante în privinţa sincronizării logistice cu travaliul actoricesc. „Este un rol solicitant, mai ales momentul rememorării naufragiului chinuitor, în care îmi pierd iubita“, spune actorul Mihai Dămăcuş, cel care îl joacă pe misteriosul Thomas,  şi răzbunătorul Adams.


„Este teatru contemporan, plastic, o partitură foarte bună pentru actori. Echipa teatrală a reuşit să se muleze perfect pe viziunea regizorală“
Ovidiu Caiţa

Un „Ocean Mare“ de sentimente colorate produse prin imagini aproape violente prin expresivitatea suprarealistă. O partitură solicitantă pentru actori şi o saricină nu tocmai uşoară pentru regizorul Ovidiu Caiţa de a dramatiza un roman de-a dreptul postmodernist prin violenţa lirică a personajelor ultrapoetizate, şi prin supralicitărea stratificării subtextuale a unui registru variat, prin cheile de interpretare a sensului narativ, transferând  spectatorului greutatea senzaţiilor fragmentate.


Distribuţie: Ágnes Lörincz, Radu Botar, Dorina Nemeş, Ciprian Vultur, Ionuţ Oprea, Rappert Gábor, Mihai Dămăcuş, Renata Heidel, Tudor Crimu, Luca Medieşan, Camelia Rus, Carol Erdös, Ciprian Cosma,Tibor Szekely şi Vlad Mureşan. Scenografia: Eliza Labancz. Dramatizarea şi regia artistică: Ovidiu Caiţa. Preţul unui bilet este de 20 de lei.





Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite