„Marea asfaltare“ câştigată la preţuri de dumping

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumarii s-au angajat să facă „marea asfaltare“ la aproape jumătate din costul estimat de Primăria Satu Mare. Firmele au făcut „reduceri“ de preţ de până la 40% ca să câştige contractele de asfaltare de zeci de milioane de lei cu primăria. City managerul Ioan Litan susţine că reducerile de costuri se vor reflecta în calitatea lucrărilor.


Firmele au făcut „reduceri“ de preţ de până la 40% ca să câştige contractele de asfaltare de zeci de milioane de lei cu primăria. „Lucrările pentru lotul I, în partea de nord a oraşului, au fost estimate de specialiştii din primărie la 25.323.858 de lei, iar Construcţii Drumuri a câştigat licitaţia cu 15.500.000 lei. La fel, pentru partea de sud, firmele Tehnic Asist şi Inserco au câştigat licitaţia cu 10.230.500 lei, faţă de 15.977.980,96 lei, cât am estimat iniţial, pe baza indicatorilor tarifari, cu coduri pentru fiecare operaţiune şi devize“, afirmă Ioan Litan, city managerul Primăriei Satu Mare. El spune că, în aceste condiţii, va fi necesară o supraveghere strictă a muncitorilor. „Au mers foarte jos cu preţurile. Noi am respectat toată procedura de licitaţie, însă preţurile cu care au câştigat se vor reflecta în calitatea lucrărilor. Trebuie să fim foarte atenţi“, mai spune Ioan Litan. City managerul susţine că firmele clasate pe locurile 2 şi 3 pot lua locul celor câştigătoare în cazul în care acestea nu vor respecta contractul. 

Perdanţii vor contesta

Rezulatele licitaţiei vor fi contestate de firmele care au pierdut, până în 31 martie când e stabilită data semnării contractelor. „Vom face contestaţii. Adică din aproape 20 de firme, doar două au ştiut să citească aceste caiete de sarcini?! Primăria nu a făcut o estimare iniţială exactă, au fost praguri, respectiv între 25 şi  40 de milioane de lei pentru lotul 1, respectiv între  15 şi 25 de milioane de lei pentru lotul 2. Noi am fost excluşi de la licitaţie din cauză că am oferit un preţ cu 10% mai mare decât pragul de jos, dar oricum, licitaţia fiind electronică, preţul urma să mai scadă“, spune Dorel Surducan, reprezentantul firmei Alfarom. El mai spune că doar firmele de asfaltare care îşi produc singure materialele pot oferi astfel de preţuri. „O asemenea lucrare, la acest preţ se poate face doar dacă ai staţie proprie, doar dacă îţi produci singur materialele, altfel nu văd cum“, mai spune Surducan.

Poliţiştii gropilor dau vina pe legislaţie

Reprezentaţii pensionarilor, voluntari la supravegherea tuturor lucrărilor de asfaltare din oraş, ingineri de specialitate, spun că lucrările la aproape jumătate din preţ se pot face doar cu „şmecherii“. „Este păcat că un asemenea contract pe o durată de patru ani să fie făcut anapoda. Firmele care au câştigat nu au capacitatea să facă drumuri care să dureze 14 ani. Păi, strada Fabricii nu a ţinut nicio lună. Ca să iasă din banii ăştia, se mai umblă la grosime şi la materiale şi se fac şmecherii“, spune Gyorgy Gavril, coordonatorul pensionarilor. El crede că legislaţia în domeniu este deficitară. „Eu am lucrat zeci de ani în domeniu, iar legea licitaţiilor este o prostie în condiţiile în care se câştigă cu preţul cel mai mic şi nu cu preţul real, cu costurile efective ale unei lucrări de calitate“, conchide inginerul Gavril Gyorgy.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite