Vicecampioni naţionali la dans sportiv: „Statul ar trebui să susţină adevărata performanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Bumba şi Ciprian Mariţa sunt vicecampioni naţionali la dans sportiv, la secţiunea standard, vârsta 12-13 ani. Dintre sportivii români, aceştia s-au clasat cel mai bine în prestigiosul concurs ”Open Austrian Championships”. Statul român nu se implică deloc în a susţine acest sport, chiar dacă aduce performanţe, spun tinerii.

Ciprian şi Oana sunt perechea din România ce se clasează cel mai bine în competiţiile internaţionale, la categoria de vârstă 12-13 ani, secţiunea ”Standard”. În vitrina lor tronează zecile de cupe şi diplome, obişnuite la concursuri naţionale sau internaţionale de vicecampionii României.

image

Foto: Cupele obţinute la concursuri de Ciprian şi Oana. Foto: Cerasel Cuteanu

Cei doi au ajuns vicecampioni naţionali anul acesta. Toate cupele pe care le vedeţi sunt din 2015. De fapt, sunt doar o parte dintre cele pe care le are Ciprian acasă. Şi Oana are la fel de multe”, spune mama lui Ciprian Mariţa. În jur de 150 de cupe au adus împreună, acasă, cei doi tineri.

Oana şi Ciprian formează o pereche pe ringul de dans, doar de doi ani. Înainte au fost la cluburi diferite, deşi au început dansul în urmă cu aproape 8 ani. Acum, amândoi sunt legitimaţi la Clubul ”Royal Dance” din Satu Mare.

image

Foto: Premii Oana Bumba şi Ciprian Mariţa. Credit Foto: Cerasel Cuteanu

Însă, efortul ce aduce performanţa este susţinut doar de familiile celor doi vicecampioni. Ministerul Educaţiei sau Ministerul Tineretului şi Sportului nu au vreo implicare: Federaţia Naţională de Dans Sportiv e o entitate independentă de banul public. La fel sunt şi cluburile, ca ”Royal Dance”, din Satu Mare.
”La fel este şi în străinătate”, adaugă Ciprian. ”Numai că acolo sunt mai mulţi sponsori. Posibil că dansul sportiv nu e îndeajuns de promovat, de vizibil, în ţara noastră”, mai afirmă el. Ca atare, suportul financiar vine exclusiv dinspre părinţi. Aceştia i-au susţinut, şi la concursul de la Viena, unde, spun cei doi, a fost greu, competiţia fiind foarte strânsă. ”Finalişti au fost patru perechi din Rusia, una din Moldova şi noi”, zice Oana.

Pentru rezultatele lor, cei doi se antrenează 3 ore pe zi, primesc sfaturi de la cinci antrenori de la cluburi din Satu Mare, Baia Mare şi Timişoara, şi călătoresc des. Îi nemulţumeşte că la concursurile naţionale, unii arbitri au în competiţie perechi pe care le şi antrenează.

”Ne deranjează că aceia care ne arbitrează au dreptul să aibă în competiţie perechi pe care le antrenează. Totuşi, deşi nu suntem decât vicecampioni naţionali, mereu ne clasăm, la distanţă mare, în faţa campionilor naţionali, în concursurile internaţionale. De exemplu, acum, în Austria, noi am fost pe locul VI, în timp ce perechea campioană naţională, doar pe locul XII”, spune Oana. Ciprian îi dă dreptate.

”Antrenorii noştri nu au legitimaţie de arbitru pentru concursurile de open. Rămânem cu mulţumirea că, deşi suntem doar pe locul al II-lea în România, ne clasăm, constant, deasupra campionilor naţionali şi deasupra câştigătorilor Cupei României, în concursurile internaţionale. Cum a fost cazul şi cu Viena. E mai mare satisfacţia de a te clasa foarte bine la concursurile internaţionale, din punctul nostru de vedere”, încheie cei doi, cu speranţa, că, pe viitor, statul se va implica mai mult în a susţine adevărata performanţă.

Mai puteţi citi:

Doi dansatori sportivi din Bacău, de la Clubul Adamas, au luat argintul la Campionatele Naţionale de la Cluj

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite