Rujul-desert, o invenţie românească: întâi te dai cu el, apoi îl mănânci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cercetătoare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a coordonat un proiect cu un rezultat extrem de atrăgătorul: rujul-desert.

Lavinia Călinoiu, o tânără din Satu Mare, este doctorand-cercetător în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) Cluj, iar împreună cu o echipă de studente pe care a realizat recent un produs care va exalta multe doamne şi domnişoare, rujul-desert. Este vorba de o invenţie din domeniul gastronomiei moleculare, dar care este în aceeaşi măsură considerat şi un produs de infrumuseţare, pentru că prima dată este folosit pentru a colora şi hidrata buzele, iar mai apoi poate fi consumat ca desert.

„Ideea a pornit de la o lucrare de licenţă a unei studente din anul IV, profesor coordonator Dan Vodnar, şi, sub îndrumarea mea atentă, am decis să facem ceva inovativ în domeniul gastronomiei moleculare. Clar, fiind fete, ne-am gândit să facem un ruj comestibil, care, după ce ne hidratează buzele, să poată fi şi mâncat“, declară Lavinia. Fructele folosite pentru crearea rujului au fost destructurate total din punct de vedere molecular. Până acum au reuşit să creeze variante de ruj-desert molecular din goji, afine, cătină,zmeură, dar şi din unt de cacao, pudră de cacao, babane şi ulei de cocos.

Munca nu a fost una uşoară, fiind vorba de multe ore petrecute în laborator. Totul a pornit de la stadiul de idee la finele anului trecut, trecând prin diverse încercări până s-a ajuns la produsul finit. Greutăţi au întâmpinat şi la găsirea unei matriţe pentru rujul lor, aceasta fiind adusă direct din SUA. În final însă au reuşit să creeze un ruj special.

Unde ar putea fi vândut

„Nu mai există pe piaţă un alt ruj comestibil. Fiind vorba de gastronomie moleculară, din start ne adresăm unui anumit target: persoane educate, cu un anumit buget financiar, care, din dorinţa de a consuma ca desert un ruj cu proprietăţi benefice asupra sănătăţii, îşi asumă implicit şi un cost ridicat al acestui tip de ruj. Da, cu siguranţă va exista interes ridicat pentru acest produs, însă preluarea acestui concept poate fi făcută doar de către restaurantele unde se realizează preparate din gastronomia moleculară, adică unde există un chef-bucătar deschis la gastronomia moleculara şi care are cunoştinţe adecvate. Ne gândim serios şi la o optimizarea acestei linii tehnologice la scală industrială, însă trebuie revizuită reţeta“, a mai declarat cercetătoarea.

Lavinia este sătmăreancă la origini, fiind absolventa Colegiului Naţional „Ioan Slavici“. Ea a urmat mai apoi studiile de licenţă la facultatea de  Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, specializareaControl şi Expertiză Produse alimentare, în cadrul USAMV, iar mai apoi masteratul în Food Quality Management, şi acum este doctorand la specializarea Biotehnologii Alimentare. Invenţia va fi prezentată în acest weekend la Cluj-Napoca, la ediţia a XV-a a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent, organizat de Universitatea Tehnică.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite