Psihologi online - câteva indicii care te vor face să recunoşti un infractor care se prezintă drept specialist în boli mintale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă în care vizita la psiholog era asociată cu problemele psihice, românii au înţeles tot mai mult rolul acestui serviciu medical în viaţa lor şi îl caută cu încredere. Psihologii clasici, cei care îşi primesc pacienţii în cabinet, sunt acum rivalizaţi de cei care oferă consultaţii online, făcându-le concurenţă neloială.

La o simplă căutare pe google a cuvântului „psiholog” se generează câteva pagini  de rezultate cu sfaturi din domeniul psihologie, dar mai ales cu psihologi online. Concurenţa în acest domeniu a devenit în ultimii ani una acerbă, pe măsură ce românul a renunţat la prejudecăţi şi a îndrăznit să îşi deschidă sufletul în faţa unui psiholog.

Bătălia pentru clienţi s-a mutat de la reclamele luminoase de la cabinet în mediul online, modernizându-se excesiv din punct de vedere al unora. S-a modernizat şi modul de consultare al pacienţilor, nu doar marketingul, astfel încât nu sunt puţini cei care oferă consultaţii direct într-o căsuţă de chat. Alţii mai inspiraţi la asocierea de cuvinte s-au autointitulat„doctori de suflete”, doar doar vor atrage astfel mai mulţi clienţi naive.

Întrebarea care se pune în astfel de situaţii este dacă toţi cei care pe internet poartă titulatura de psihologi chiar sunt abilitaţi să desfăşoare o astfel de activitate. Nu ar surprinde pe nimeni dacă o bună parte dintre cei la carelumea apelează cu încredere pentru sfaturi şi rezolvarea unor situaţii psihologice tensionate să fie doar nişte şarlatani.

„Simti. Poate fi doctor în psihologie, dar lipsit de har. Aceştia sunt cei care fac rău în toate domeniile. La fel, poate fi un terapeut care nu are nici liceul, însa iţi e de folos dacă ştie meserie”, afirmă Daniel Moiş, psiholog. Acesta practică ambele tipuri de psihologie, atât faţă în faţă cu pacientul cât şi online.

Părerile în acest domeniu sunt împărţite şi toată lumea evită să dea un răspuns ferm când vine vorba de competenţele psihologilor online şi de cât de ortodoxă e această metodă de practicare a meseriei precum şi când se face referire la veridicitatea psihologilor online care îşi pot ascunde foarte bine adevărata identitate.

„Depinde foarte mult de natura site-ului. Dacă e un site avizat unde se pot verifica competentele de psiholog ale celui care consiliază, dacă sunt avizate de Consiliul Psihologilor din România, se poate oferi o consiliere benefica dacă natura problemei nu mai este una de natura psihica. Uneori în caz de depresii severe, psihologul nu mai are asa putere, şi e bine sa se lucreze şi cu un psihiatru. Dacă în schimb sunt forumuri, acolo deja se poate agrava problema, multi oferă răspunsuri din popor şi atunci e chiar păcăleală.” Afirmp Denisa Petruşe, masterandă în psihologie.

            

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite