Primăvara, anotimpul sumbru al sinucigaşilor în Satu Mare. Explicaţia psihologilor: „Problemele financiare sunt un factor extrem de important“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare primăvară, numărul celor care vor să-şi încheie socotelile cu viaţa creşte faţă de celelalte perioade ale anului. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primăvară numărul sinuciderilor în România creşte cu 20% faţă de celelalte perioade ale anului. Judeţul Satu Mare este „fruntaş“ la numărul de sinucideri.

În nici trei luni, numărul celor care au dorit să-şi pună capăt zilelor prin înec, la Satu Mare, a crescut îngrijorător.  Astfel o tânără de 16 ani care s-a aruncat în Someş a fost salvată în ultima clipă de un pescar şi un pompier militar. De asemenea, cadavrul unei femei a fost găsit plutind pe apele Someşului la mijlocul lunii trecute. Autorităţile presupun că femeia şi-a pus capăt zilelor.

Un tânăr de doar 21 de ani din municipiul Satu Mare a ameninţat recent că se aruncă în Someş de pe podul Golescu, supărat fiind că a fost părăsit de iubită, iar un om de afaceri din Satu Mare, aflat în stare de ebrietate, a fost scos, luna trecută, din apele reci ale Someşului de pompierii militari.

Ultimul caz de suicid prin înec s-a petrecut luni, când o femeie de 46 de ani a fost găsită fără suflare în albia răului Someş, în zona localităţii Oar. Chiar dacă poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabilii cauza decesului, supoziţia este că femeia a hotărât să-şi pună singură capăt zilelor. 

image

Primăvara se numără… sinucigaşii

Dacă în anii trecuţi Satu Mare se afla, alături de Covasna şi Harghita, între primele judeţe în cea ce priveşte suicidul prin spânzurare, iată că anul acesta sătmărenii au ales să termine cu conturile vieţii prin aruncarea în apele Someşului.

”Probabil este metoda ce mai ieftină faţă de altele care sunt mai scumpe. E clar însă că primăvara influenţează psihicul, iar creşterea numărului de tentative de suicid în această perioadă are şi o explicaţie ştiinţifică. Explicaţiile sinuciderilor, în general, ar fi: lipsa de perspectivă, lipsa de finalizare, lipsa de afectivitate, sunt familii despărţite, copiii fiind într-o parte, părinţii în altă parte, sau numai un membru al familiei este singur, deci ruperea de cămin, de tradiţie, este dificil de suportat. Primăvara, în general, nu lipsa aceea de vitamine de care se vorbeşte, astenia de primăvară, ci primăvara este reînvierea naturii, vine lumină, căldură şi în situaţia aceasta parcă dacă eşti singur eşti mai izolat”, a declarat academicianul Virgil Enătescu, medic psihiatru.

De asemenea medicul psihiatru Dr. Anca Durla din Satu Mare crede că primăvara, alături de toamna, este anotimpul care predispune cel mai mult la sucicid, asta şi fiincă numărul de depresii creşte în aceste anotimpuri. “Totuşi eu cred că metoda de sinucidere prin înec este de fapt un parasuicid, adică cei care recurg la această metodă de fapt doresc mai mult să atragă atenţia asupra lor şi asupra problemelor cu care se confruntă. În orice caz, este sigur că problemele financiare pe care le au oamenii în perioada aceasta este unul dintre factorii primordiali care îi împing spre fapte necugetate”, ne-a declarat psihiatrul Dr. Anca Durla.

Sinuciderea, adesea provocată de depresie

Catalogată drept „boala secolului”, depresia afectează peste două milioane de români iar tinerii de azi sunt mai depresivi decât generaţiile anterioare. Cauzele acestei boli ar fi dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele, potrivit Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi educare pentru sănătate.

Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un million în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă - dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Specialiştii au mai constatat că tinerii de azi sunt mai depresivi faţă de tinerii din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai numeroşi şi mai variaţi. Printre factorii declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor se mai află explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

Vă mai recomandăm

Povestea unui pompier-erou: a salvat de la moarte o fată de 16 ani, care a vrut să se înece în Someş, sfâşiată de iubire

Femeie de 46 de ani găsită înecată în râul Someş. Poliţia continuă cercetările pentru a stabilii cauza morţii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite