Motociclişti din toată România au venit la Satu Mare să inaugureze un monument dedicat camarazilor lor decedaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anua, pe şoselele din România, mor zeci de motociclişti, vina aparţinându-le atât lor cât şi şoferilor. Peste 400 de motociclişti din ţară şi străinătate s-au strâns la Satu Mare pentru a inaugura un monument dedicat motociliştilor morţi de-a lungul anilor în şa sau în afara ei.

Ziua de sâmbătă a fost una condimentată cu zgomot de motoare turate şi cauciuri arse pe şosele, pentru locuitorii judeţului Satu Mare, care au găzduit un eveniment unic pentru motociclismul din România. Peste 400 de motociclişti şi-au dat întâlnire la Satu Mare pentru a lua parte la inaugurarea unui monument dedicat motocicliştilor decedaţi în ultimii ani, fie că este vorba de cei care şi-au dat viaţa în accidente rutiere sau în afara pasiunii lor pentru motoare. Au fost prezenţi motociclişti din toată ţara, dar şi foarte mulţi din Ungaria şi Ucraina, care au făcut un gest de solidaritate faţă de colegii lor din România.

„ E un eveniment în memoria motocicliştilor decedaţi, orice persoană care a decedat şi a avut o legătură cu o motocicletă sau cu un club de motociclism, este comemorată prin acest monument. L-am ridicat pentru ca rudeniile, prietenii acestor persoanăe să poată să depună o lumânare la acest monument. Eu cred că numărul motocicliştilor, comunitatea din care fac ei parte creşte foarte repede, vorbind doar de Satu Mare, vedem zi de zi noi motociclişti. Din ce în ce mai mulţi motociclişti vor apărea pe şoselele României”, a declarat Wolf Alexandru, vicepreşedintele asociaţiei Eagle Bikles

image

Acesta a fost cel mai mare eveniment de acest gen organizat în Satu Mare - foto: Adrian Caraba

Ideea construirii acestui monument la Satu Mare datează din 2009, dar lucrurile s-au tot amânat din lipsa de deschidere a autorităţilor. Într-un final comunitatea catolică din localitatea Viile Satu Mare a avut deschidere faţă de propunerea motocicliştilor şi a dat o mână de ajutor, punând la dispoziţia lor un spaţiu generos, mult mai mare decât s-ar fi aşteptat. Astfel a luat naştere monumentul dedicat motocicliştilor decedaţi, care la început s-a dorit să fie doar o placă comemorativă, dar acum a ajuns un adevărat centru de atracţie.

Evenimentul organizat de motociciclişti a fost şi un mod de a atrage atenţia şoferilor asupra faptului că există şi ei în trafic şi că toţi participanţii la trafic trebuie să se respecte între ei.

„E o pasiunea cam periculoasă, eu chiar am avut un accident acum patru săptămâni, încă nici nu m-am vindecat, dar încet încet mă fac bine. Suntem puternici. Am permis de doar doi dar ies în fiecare zi cu motorul, chiar şi iarna. Am permis şi pentru maşină, dar nu prea conduc, mai mult sunt pe motocicletă, cam tot sezonul. Cel mai mult îmi place că sunt liberă. Chiar dacă bărbaţii zic de femei că acestea nu au reflexe, noi suntem mai atente în trafic”, afirmă Varga Anita.

motoiclisti

Varga Anita este o motociclistă care a avut recentun accident de circulaţie - foto: Adrian Caraba 

Pentru a fi prezenţi la acest eveniment, unele persoane au străbătut sute de kilometri, acestea alegând chiar să rămâna campate peste noapte, pornind doar duminică înapoi spre case. Este şi cazul lui Beloni Attila, venit chiar de la Reghin pentru aceste eveniment. Acesta este proaspăt intrat în lumea motocicliştilor, dar nu regretă alegerea nici o secundă

„Sunt un motociclist începător, deşi vârsta spune altceva, şi am învăţat pas cu pas de la motociclişti mult mai tineri decât mine, dar mai experimentaţi. Am reuşit să evit până acum orice incident. Pentru mine este un hobby care îmi ocupă aproape tot timpul liber. Ca şi costuri nu este ceva extraordinar, care să te ducă în faliment. Trei ani de fumat sunt mai scumpi decât trei ani în care să bag benzină în motor, o spun asta din postura de fost fumător timp de 16 ani”, afirmă motociclistul.

motoiclisti

Preotul a sfinţit monumentul dar şi pe motociclişti şi motocicletele lor - foto: Adrian Caraba 

Unii motociclişti au fugit chiar de la locul de muncă pentru a fi prezenţi la eveniment.

„Eu am fugit de la muncă să pot să vin. Adică am minţit că am un eveniment în familie, ca să imi dea câteva ore libere să pot să plec mai repede de la muncă să prind evenimentul”, afirmă un motociclist care rămâne anonim pentru a nu avea probleme la locul de muncă.

Motocicliştii au avut un program bine stabilit în cursul zilei de sâmbătă. Aceştia au făcut turul oraşului pentru a conştientiza participanţii la trafic că există şi motociclişti printre ei, ca pe urmă să ia parte cu toţii la sfinţirea monumentului. Ziua s-a încheiat cu distracţie, concerte, muzică, motoare turate şi pahare de pălincă date pe gât de cei care nu s-au retras la casele lor şi au campat la locul de desfăşurare al concertelor. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite