Leacurile bunicilor contra hemoroizilor. Ce miracole poate face untişorul, planta din medicina naturistă puţin exploatată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile si băile de şezut sunt cele mai eficiente în tratarea hemoroizilor FOTO webmd.com
Ceaiurile si băile de şezut sunt cele mai eficiente în tratarea hemoroizilor FOTO webmd.com

Mulţi oameni sunt nevoiţi să suporte dureri extreme cauzate de hemoroizi. În lipsa tratamentelor moderne, bunicii noştrii foloseau cu succes ceaiurile din plante şi unguentele preparate de ei.

Mulţi dintre noi preferăm să ne petrecem timpul în aer liber o dată cu venirea primăverii. Fie că trecem prin poieni sau facem o scurtă plimbare printr-un parc există probabiliteatea să întâlnim multe plante perene care o dată cu venirea primăverii îşi arată adevărată frumuseţe.

Chiar dacă multe dintre ele par la prima vedere simple ierburi, medicina naturistă le-a inclus în lista celor mai benefice plante, accesibile populaţiei, fără prea mari eforturi. O astfel de plantă este untişorul sau sălăţica care este răspândită în Europa şi în Asia Centrală.

Untişorul, o plantă pitică ale cărui frunze sunt folosite în diferite mâncăruri, dar şi în scop medicinal, conţine vitaminele C şi E, potasiu, calciu, fibre, anemonină, ficarină, acid ficaric, ulei volatil, proteine şi glucide, având proprietăţi anestezice, detoxifiante, astringente şi calmante.

Planta nu poate fi confundată uşor cu alte ierburi deoarece se recunoaşte foarte uşor, mai ales dacă aveţi inspiraţia şi sunteţi pasionaţi de a face ceaiuri din astfel de plante, descrierea ei o puteţi găsi în cărţile de specialitate având alăturat descrierii şi miici fotografii care cu siguranţă vă vor ajuta în recunoaşterea ei.

În unele zone planta este cunoscută sub diferite denumirea ca salata mieilor, grăuşorul sau iarba rândunelului, în funcţie de imaginaţia celui care a întâlnit-o. Importantă nu este atât de mult denumirea, ci proprităţile acestei plante. Se recoltează începând din luna martie şi până în mai. Mai mult, există şi o tradiţie conform căruia de Paşte, în Nordul Transilvaniei, femeile mergeau cu pâine şi sare în padure, unde creştea Untişorul, dezgropau câteva plante cu tot cu rădăcină, punând în locul lor pâinea şi sarea. Frunzele Untişorului recoltat astfel erau apoi date copiilor, ca să crească zdraveni şi să fie feriţi de boli, dar şi vitelor, ca sa fie sănătoase şi să dea lapte mult.

Untişorul sau Salata Mieilor. sursa: despreflorisiplante.blogspot.com

image

Indicaţii terapeutice

Untişorul are virtuţi analgezice, descongestionante, revitalizante. Extractul din această plantă este valoros pentru terapii medicinale externe – afecţiuni ale pielii, răni, ulceraţii şi în special în cazul hemoroizi datorită proprietăâilor astringente şi antiinflamatoare.Valoarea medicinală a plantei este însă rădăcina din care se pot obţine următoarele preparate: supozitoare, unguente şi se pot face infuzii pentru băi periodice. De asemenea, se mai pot aplica frunze opărite, cataplasme cu sucul proaspăt presat direct pe zona dureroasă. Atenţie însă, planta cu sau fără rădăcini, este toxică, utilizându-se doar în terapiile externe. Intern se administrează strict doar organele de untisor recoltate înainte de înflorire. Frunzele tinere şi fragede, care apar înaintea florilor, se administrează crude în cura de primăvară, sub forma unor salate sau se gătesc ca spanacul. Supele şi ciorbele care conţin frunze de grâuşor sunt considerate a fi superioare celor de măcriş, urzică sau spanac, intrând în rândul delicateselor în Anglia.

Pentru hemoroizii care au ca simptom sângerările, se pot folosi şi supozitoarele cu propolis, ce au un efect cicatrizant sau supozitoare din plante pentru acest remediu. Pentru tratarea hemoroizilor externi dar şi a celor interni, se recomandă şi consumul ridicat de lichide şi de anumite ceaiuri care sunt foarte eficiente. Ceaiul de coada şoricelului, de tătăneasă, de muşeţel, troscot şi nalbă mare poate fi consumat de trei ori pe zi. Băile de şezut sunt obligatorii în cazul hemoroizilor externi, dar şi în cazul celor interni. Băile de şezut se fac cu ceai din mărul lupului, afin, brusture, busuioc, castan, coada-şoricelului, creţişoară, muşeţel, nalbă, păpădie, pedicuţă şi tătăneasă. Cataplasmele pe bază de argilă sunt un alt remediu naturist important pentru tratarea hemoroizilor.

Prevenirea hemoroizilor

Principala măsură pentru prevenirea apariţiei hemoroizilor constă în combaterea constipaţiei. Pentru aceasta, ar fi recomandat să renunţăm la obiceiurile alimentare moderne care favorizează tranzitul intestinal lent: consum redus de lichide, dietă săracă în fructe şi în legume, consum preponderent de dulciuri concentrate şi de alimente rafinate. Trebuie să evitată forţarea de orice natură atunci când ne ducem la toaletă. Dieta trebuie să fie bogată în fibre, astfel că scaunul va fi mult mai moale şi nu va irita colonul. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete, cereale integrale, pâine integrală, insă mai ales consumul de lichide este deosebit de important. De asemenea, este recomandat să combatem sedentarismul, un alt factor care duce la apariţia constipaţiei. 

Vă mai recomandăm:

Metode eficiente de tratare a hemoroizilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite