Festivalul Muzicii de Stradă la ediţia a treia: mai mare, mai căutat, mai atractiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii festivalului au prezentat noutăţile din acest an - foto: Adrian Caraba
Organizatorii festivalului au prezentat noutăţile din acest an - foto: Adrian Caraba

Festivalul Muzicii de Stradă va avea loc în acest an în perioada 1-3 iunie, pe 5 scene din centrul municipiului Satu Mare. În bătălia pentru cei 2000 de uuro au intrat 20 de trupe din România, Olanda, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, iar cinci talente sătmărene vor cânta publicului în cadrul unei categorii special concepute pentru ei.

În urmă cu trei ani de zile la Satu Mare, din ambiţia unor tineri, din dorinţa de a oferi o alternativă celor sătui de zile de oraş cu mici şi fum, din nevoi de altceva, s-a născut născut la Satu Mare „Festivalul Muzicii de Stradă”, inspirat din alte festivaluri în care muzicanţii de stradă sunt în prim plan, precum cel din Vesprem sau cele italiene. O particularitate a festivalului, pe lângă muzicaţii de care dai unde nici nu te aştepţi pe scene apărute peste noapte e faptul că festivalul a existat încă de la prima ediţie din sponsorizările comunităţii şi a mediului de afaceri, fără bani publici şi influenţe politice.

Dacă în primul an „Festivalul Muzicii de Stradă” a avut proponderent artişti autohtoni, la cea de-a treia ediţie, care va avea lor în weekendul 1-3 iunie vor ajunge artişti din Bulgaria, Ungaria, Olanda, Slovacia, ceea ce face ca festivalul să devină deja unul internaţional. Totodată acesta aduce acasă, în ţară, artişti care au fost nevoiţi să plece în alte ţări pentru ca muzica lor de stradă să fie înţeleasă şi apreciată, printre alţii violonistul Cezar Habeanu care a făcut furori pe internet cântând pe străzile din Londra şi Dublin.

În total s-au arătat interesaţi de participarea la acest festival şi înscrierea ca şi formaţii concurente petru premiul de 2000 de euro peste 30 de formaţii, dar din cauza bugetului restrâns, nu a fost posibilă acceptarea tuturor.

„Am avut multe trupe care ne-au contactat şi ne-au spus că doresc să participe la festival. Am stat şi am analizat fiecare trupă în parte dar unele am fost nevoiţi să le refuzăm pentru că reprezentau costuri prea mari pentru ca ele să ajungă să participe la festival, asta şi pentru că ţambalul sau acordeonul nu merg ca şi ei de uşor cu avionul. Erau trupe care ne costau 2500 de euro ca să le aducem, dar noi avem resurse limitate, bugetul festivalului fiind de aproximativ 18.000 de euro”, afirmă Gergo Butka, principalul organizator.

Într-un final au fost alese un 20 de trupe care se vor întrece pe cele 5 scene din oraş timp de trei zile pentru a câştiga cei 2000 de euro. Pentru a promova şi sprijini tinerele talente sătmărene, cinci trupe vor lua parte la festival în cadrul unei secţiuni speciale, dedicate lor. Noutatea din acest an este aplicaţia de mobil care va permite utilizatorilor de smartphone-uri care o vor descărca să vadă în timp real ce se întâmplă la scenă, să primească notifică şi să afle mai multe despre program şi trupe. Aceasta este realizată de asemenea cu resurse locale, de câţiva tineri sătmăreni. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite