De la şcoală la spital. Mai mulţi elevi s-au prezentat la spital cu toxiinfecţie alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece persoane au ajuns ieri la spital cu dureri  de stomac, stări de vomă şi febră. Dintre acestea, nouă erau elevi  la Şcoala Gimnazială " Constantin Brâncoveanu"care în timpul programului after school au servit masa în interiorul unităţii şcolare. Preparatele au fost furnizate în sistem catering de un restaurant din municipiul Satu Mare.

Ieri seară în jurul orei 19:00,  şase copii cu vârste diferite de la Şcoala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” şi o învaţătoare au ajuns la unitatea de primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare,  şi trei la Spitalul de boli Infecţiose cu toxiinfecţie alimentară. 

Având experienţa anului trecut, când în localitatea Odoreu peste 40 de persoane s-au prezentat în acelaşi interval de timp la spital cu acelaşi diagnostic, managerul spitalului , Marcelea Papici a dispus amenajarea unui salon de observaţii, în cazul în care pe parcursul nopţii ar fi apărut şi alte cazuri.

" Am fost anunţată de asistenta şefă despre situaţie şi am  dispus amenajarea unui salon de observaţie. Au fost anunţate cadrele medicale de specialitate şi chiar nişte asistente care nu se aflau în tipul orelor de muncă, pentru că ne aşteptam, din experienţele anilor trecuţi să apar mai multe cazuri  şi am vrut să fim pregătiţi. Din fericire nu toţi cei care au consumat preparatele s-au prezentat la spital, mai mult şi cei care au venit ieri nu erau atât de grav, astfel încât după ce au primit îngrijiri medicale şi s-au simţit mai bine, medicii i-au lăsat să plece acasă ", a explicat Marcela Papici. 

În aceeaşi seară au fost sesiuate şi Direcţia de sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Controlul Ailmentelor. Inspectorii s-au deplasat la şcoală şi au luat probe din mâncarea şi preparatele pe care le-au mîncat elevii împreună cu învăţătoarea. 

" Atât instituţia pe care o reprezint, cât şi conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor ne-am sesizat şi am luat măsuri împotriva restaurantului care a furnizat mâncarea în regim de catering.  Activitatea de catering a fost sistată şi a fost aplicată o amendtă de 10 mii de lei. Din primele investigaţii se pare că brânza folosită în prepararea macaroanelor cu brânză ar fi fost cumpărată de la o tarabă, din piaţă, însă cu cerititudine vom ştii cauza acestui eveniment neplăcut după două, trei zile , cînd vor primi analizele de laborator", a declarat Dan Cojoc, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.  

De asemenea, în acest caz s-a autosesizat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Directorul unităţii de învăţământ, Anca Seucea a fost demis din funcţie, iar până la numirea noului director, interimatul este asigurat de directorul adjunct al instituţiei Crina Dan. Se pare că programul after school nu se desfăşura în deplină legalitate şi nu era aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, concluzie făcută public de inspectorul şcolar general, Călin Durla. 

Mai puteţi citi:

Toxiinfecţia alimentară, pericolul din farfurie în sezonul cald

Pericolele din brânza vândută pe marginea drumului, în plină caniculă. Ce riscăm dacă mâncăm produsele ţinute în soarele fierbinte - explicaţia medicilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite